„Psi Hasičského záchranného sboru jsou určeni pro vyhledávání osob v sutinách a na rozlehlých plochách. Pátrání po osobách pod sněhem je doplňujícím výcvikem, neboť při hledání pohřešovaných lidí na rozlehlých plochách nelze vyloučit ani sněhovou pokrývku. Podobně je tomu při zřícení objektu pod tíhou sněhu, kdy sníh ze střechy vytvoří peřinu na celé sutině. Navíc při hledání osob pod sněhem se posilují všestranné čichové schopnosti psů a zvyšuje se fyzická kondice,“ uvedl plukovník Jiří Šlechta z GŘ HZS.

Profesionální hasiči mají osm záchranářských psů a turnovský zlatý retrívr patří k těm zkušeným, neboť Pavel Málek je také členem Horské služby a již dříve prodělal se svým Charliem lavinový výcvik.

„Práce v lavinách vyžadují speciální přípravu psovoda i psa a jsou dosti odlišné od pátrání v sutinách budov. Aby si pes zvykl pracovat střídavě na horách a v sutinách domů, musí se k tomu vést pravidelnými tréninky,“ uvedl psovod.

Zimní cvičení HZS bylo zaměřené právě na výrazně odlišné pracovní prostředí, takže psi vyhledávali osoby v domech, pod sněhem a nakonec v rozvalinách budov na Mostecku. Psovodi cvičili se psy za mrazu i v dešti, ve sněhu i v blátě, neboť je čekají atesty, tedy zkouška, kterou se potvrdí výkonnost psa. Pokud pes neuspěje, nesmí na záchrannou akci. Pátrání po osobách je ta nejzávažnější a nejodpovědnější činnost, kterou vykonává člověk pomocí psa, proto je taková přísnost nezbytná.