Podle dermatologa Miloše Kravcice z Lékařského domu Praha 7 by měl kvalitní denní krém splňovat tři požadavky: pleť ochránit před slunečním zářením, dostatečně hydratovat a dodat buňkám nezbytnou vnější výživu, kterou potřebují přes den. Denní krémy obvykle také umožňují snadné nanesení make-upu. Obecně se volí podle toho, jaký typ pleti převažuje.

Jak si udělat správný make-up?
Kouzla, která dokáže make-up: Jak na vrásky, dvojitou bradu nebo řídké obočí?

„Oproti tomu v nočních krémech častěji najdete více změkčujících a zvlhčujících látek olejového původu,“ říká lékař. „Díky tomu pomáhají obnovit ochrannou bariéru na povrchu pleti a dodávají jí potřebné lipidy, tedy tuky. Ty jí přes noc nikterak nepřekážejí, zatímco naopak přes den by vytvářely mastný vzhled,“ dodává.

Některé noční krémy navíc obsahují aktivní složky, jako jsou retinoidy (deriváty vitaminu A) nebo alfa-hydroxykyseliny (AHA), které efektivně působí na proces odstraňování odumřelých buněk z povrchu pokožky.

Krémy patří pouze na vyčištěnou pleť

Lékař upozorňuje i na to, že krémy působí pouze na důkladně vyčištěnou pleť: „Chcete-li mít pleť zdravou, dostatečně hydratovanou a vyživenou, nejdříve ji zbavte všech nečistot, a teprve poté naneste regenerační či hydratační krém.“

Holčičí akné bývá mírnější než chlapské a obvykle postihuje jenom obličej.
Pozor u léčby akné. Pro ženy a muže platí jiná pravidla

Do našeho testu jsme zařadili denní i noční krémy určené pro ženy po menopauze, kdy pleť začíná ztrácet hutnost, vláhu a elasticitu a začínají se objevovat příznaky stárnutí, jako jsou vrásky, povolená a hrubnoucí kůže, rozplývající se kontury obličeje.

ZDENA LÍKAŘOVÁ