Zajímavosti při cestě: 1. Krucemburk, 2. Velké Dářko, 3. Svratka, 4. Hlinsko.

Největším magnetem Betlému ovšem je výstava věnovaná masopustním obchůzkám a maskám z Hlinecka, zapsaným v seznamu nehmotného světového dědic- tví UNESCO. Hlinecko je kraj zaslíbený spisovatelům a malířům. Tady tvořil svá idylická díla Karel Václav Rais, v blízkých Kameničkách vznikaly slavné obrazy Antonína Slavíčka a později pak třeba Herberta Masaryka nebo Otakara Nejedlého.

Výživová specialistka Věra Hrabáková Bittnerová.
Kolo je na hubnutí ideální pomocník

S mnohými z nich se můžete seznámit v hlineckém muzeu a galerii. Určitě si nenechte ujít blízký skanzen Veselý Kopec a Svobodné Hamry s jejich slavnou historickou krčmou a oblíbeným pivem Rychtář. Děti určitě ve skanzenu nadchne řada zvířátek, z nichž mnohá si budou moci i pohladit nebo nakrmit. Ustelete si v mučírně?

Mapa trasyMapa trasyZdroj: Mapy.czVlídnou krajinou Vysočiny se z Hlinska vydáme do Krucemburku, města, které si zamiloval malíř Jan Zrzavý. Přestože se narodil v nedaleké Okrouhlici, ke Krucemburku velmi přilnul a nechal se zde i pohřbít. S tvorbou zasněného malíře se na originálech i kopiích seznámíte v krucemburském informačním centru, kde je Pamětní síň Jana Zrzavého. Věděli jste například, že za první republiky vytvářel scénografie pro pražské Národní divadlo a často tvořil ve Francii?

Kousek od Krucemburku leží rybník se zvláštním jménem Řeka. Už po léta je to centrum vodních radovánek pro celé široké okolí: najdete zde ideální podmínky snad pro všechny vodní sporty a k tomu také kemp, který pro změnu nese jméno Moře.

Závod Míru
Závod míru. „Tour východu“ dokázala přitáhnout davy

Kromě obvyklého vybavení nabízí i ubytování v dřevěných kajutách u pláže anebo ve zděných rekreačních domcích. Zvláště pro letošní rok, kdy se ještě za hranice asi moc jezdit nebude, je tohle skvělý tip na dovolenou! Cestou zpět do Hlinska se můžete zastavit v už zmíněných slavných Kameničkách, kde z bývalé fary udělali velmi zajímavou Galerii Antonína Slavíčka…

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik