KDY: 14.-15.9. 10:00
KDE: Železný Brod
ZA KOLIK: zdarma

Akce svým významem už dávno přesahuje hranice Libereckého kraje. Lidé budou mít jedinečnou možnost si prohlédnout v galerii Kotelna část monumentálního sarkofágu pro dánskou královnu Margaretu II. a jejího chotě prince Henrika. „Bude vystavena část, která se nepoužila, protože měla drobnou vadu,“ přiblížil její autor Zdeněk Lhotský s tím, že lidé nepřijdou ani o oblíbený Bleší trh se sklem, který se bude konat v sobotu dopoledne v bývalém objektu šroubárny.

Návštěvníci třináctého ročníku Skleněného městečka se budou moci podívat do nového areálu společnosti Detesk v Železném Brodě – Poříčí vyrábějící dekorační a technické sklo. „Bývalé podnikové ředitelství jsme přeměnili na výrobní objekt. Představíme také kompletně renovované vitráže. Slavnostní akt se uskuteční v sobotu v 11.15 hodin na hlavním schodišti budovy, tedy v prostoru, který dvě unikátní umělecká díla dotváří. Mezi účastníky přivítáme mimo dalších osobností také jejich autora, sklářského výtvarníka Svatopluka Kasalého,“ pozval na akci majitel firmy Ivan Kalousek.

Dílny, výstavy i přehlídka

Dvoudenní akce přinese také doprovodný kulturní program. Lidé budou moci navštívit tematické výstavy, sklářské dílny, módní přehlídku a mnoho dalšího. „Na pódiu na Malém náměstí před Hrbatou chalupou se vystřídají kapely jako například Broďanka, Brontosauři revival, známý zpěvák Michal Hrůza nebo se představí Svaz výrobců skla a bižuterie se svojí módní přehlídkou Made in Jablonec 2019,“ přiblížil starosta Železného Brodu František Lufinka. Ten také připomněl, že jako každý rok vyhlásí vítěze soutěže o nejhezčí strom. „Cenu Skleněného městečka si vítěz převezme v neděli po 13 hodině,“ doplnil.

Na prostranství před kostelem svatého Jakuba Většího mohou zájemci zhlédnout výrobní postupy ve zpracování skla. Svůj stánek tu každoročně rozloží sklář Karel Sobotka, který fouká figurky ptáčky, lidské postavy i stromy.

Po celé dva dny bude otevřena zdejší Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská. Příchozí zde čekají tvůrčí dílny. „Připravili jsme například hravé laboratoře. Studenti předvedou řemeslo na sklářské huti. Dále se zde budou prezentovat sklářské a bižuterní firmy. Jejich výrobky bude možno zakoupit,“ informoval ředitel školy Libor Doležal.

Sklářské slavnosti v Železném Brodě vytvářejí jedinečný prostor pro setkání sklářských výtvarníků, absolventů sklářské školy, historiků skla, sběratelů i laických obdivovatelů sklářského umění a kvalitního řemesla. Mají velký význam pro sklářský průmysl, umělce i místní podnikatele.

Kompletní program Skleněného městečka 2019 najdou zájemci na webu www.sklenenemestecko.cz.