KDY: středa – pátek od 14 do 17 hod, v sobotu od 10 do 17 hod
KDE: Autobusové nádraží, Harrachov
ZA KOLIK: dospělí 70 Kč, děti 20 Kč, rodinné vstupné 150 Kč, senioři 50 Kč

Muzeum funguje od září 2017, kdy bylo slavnostní otevření, kterého se zúčastnilo mnoho legend a lyžařských odborníků z Česka, Slovenska, Polska, Německa a Norska. 

Je zde k vidění téměř 10 tisíc exponátů z historie lyžování a lyžařských závodů nejen z Harrachova. Je zde zmapován vývoj lyžařských závodů od roku 1908 až po současnost včetně téměř 40 závodů Světových pohárů, které se v Harrachově uskutečnily.

V suterénu je výstava lyží, zejména skokaček z celého světa, společně s běžkami je zde přes 350 párů lyží. A rovněž vývoj vázání, bot, kombinéz, techniky lyžování a podobně. Mladé návštěvníky zaujme expozice výroby lyží z počátku 20. století včetně truhlářské dílny. V tomto patře se nachází též výstava rychlostního lyžování s českým rekordmanem Radkem Čermákem. V horních prostorách jsou expozice nejúspěšnějších závodníků od předválečných mistrů až po éru Pavla Ploce. Zajímavá je výstava cen vynikajících závodníků éry „Remsa boys“ a též party trenéra Dalibora Motejlka. Tuto část muzea doplňuje historie a vývoj konstrukcí a projektování můstků. Dalším okruhem je výstava nejstarších lyží včetně vývoje vázání a obuvi. Nejstarší exponáty jsou více než 130 roků staré. Ale nejen lyže, ale také krásné historické saně je zde možné zhlédnout.

Je zde například stříbrný pohár pro vítěze Kongresových závodů v Harrachově, který vyhrál první československý medailista ze ZOH Rudolf Burkert. Dále broušený pohár pro mistra světa v letech v Harrachově. Historické lyže z prvních ZOH v Chamonix, lyže Huberta Riegera, Jiřího Rašky, Pavla Ploce, Adama Malysze a dalších. Cenných a zajímavých předmětů je zde mnoho. Za zmínku stojí, že muzeum se stalo oficiálním muzeem mezinárodní lyžařské federace FIS, a navštívilo ho už mnoho významných osobností historie lyžování z celého světa.

Pokud někdo vlastní zajímavé věci z historie lyžování a zimních sportů, rádi je v muzeu vystaví.