Rozsudek smrti vykonaný elektrickým křeslem byl přijat na konci 19. století jako alternativa k smrti oběšením jakožto humánnější způsob usmrcení odsouzeného trestance, jak uvádí například guides.loc.gov. V úplném počátku začal o výkonu trestu smrti elektřinou přemýšlet zubař Alfred P. Southwick už v roce 1881 a prvním odsouzeným se v roce 1890 stal vrah William Kemmler. Celkem za dobu existence elektrického křesla bylo provedeno dle deathpenaltyinfo.org 4 374 poprav z nichž téměř ve 2 % došlo k nějakému problému a poprava se tak označila za „zpackanou“.

Oholit hlavu a houbu na hlavu

Metoda usmrcování na elektrickém křesle aplikuje jeden nebo více vysokonapěťových elektrických proudů přes elektrody připojené k hlavě a nohám odsouzeného vězně. Vězeň při výkonu trestu sedí připoután k židli se zakrytým obličejem. Před výkonem trestu byla vězni oholena hlava a lýtko jedné nohy, což umožňovalo lepší kontakt mezi kůží a elektrodami. Podle thehealthyjournal.com se následně na hlavu odsouzence položila houba ponořená ve fyziologickém roztoku, aby se podpořila vodivost.

Sexuální choutky byly ve středověku pranýřovány.
Údajná nebezpečí sexuálních hrátek. Rady středověkých lékařů jsou dnes k smíchu

Zásah elektrickým proudem trval přibližně dvě minuty. Časem se však ukázalo, že se nejedná o příliš humánní metodu, jelikož odsouzený cítí veškerou bolest, je nedůstojná a způsobuje silné fyzické zmrzačení, jak informoval například web britannica.com. Metoda usmrcení pomocí elektrického křesla se nyní používá jen velmi zřídka a z velké části byla koncem 20. a začátkem 21. století nahrazena smrtící injekcí.

První poprava se příliš nepovedla

První pokus o popravu Williama Kemmlera, který zavraždil svou družku sekerou, však selhal a Kemmelr zůstal i přes 17vteřinový výboj naživu. Během nabíjení na další zásah bylo slyšet popáleného Kemmlera sténat a při druhém pokusu vraha usmrtit se sálem nesla vůně spáleného masa a z hlavy mu stoupal kouř. Svědci, kteří byli dle Wikipedie přítomni, popisovali celou událost jako otřesnou scénu a děsivou podívanou. Bohužel však tato poprava nebyla ani první ani poslední zpackanou popravou, při které začalo tělo odsouzence hořet nebo bylo potřeba více provedení.

Zdroj: Youtube

Možná i tato poprava byla inspirací pro známou scénu z filmu Zelená míle, ve které usvědčený vrah na elektrickém křesle po dlouhém utrpení doslova vzplane. Stephen King se však údajně nechal inspirovat především případem čtrnáctiletého George Stinneyho, o němž si povíme ještě později. Na děsivou scénku z filmu, která není určená pro slabší povahy, se můžete podívat ve videu.

Nejznámější popravení

Jedním z nejznámějších trestanců, kteří našli smrt na elektrickém křesle, byl americký sériový vrah a nekrofil Ted Bundy, který v 70. letech unesl, znásilnil a zavraždil mnoho mladých dívek a žen. Advokát Polly Nelson ho tenkrát popsal jako „úplnou definici bezcitného zla“.

Dalším, na koho si v souvislosti s elektrickým křeslem jistě vzpomenete, je policista Frank James Coppola z Portsmouthu ve Virginii. Byl odsouzen za vraždu, i když celou dobu tvrdil, že je nevinen. Odsouzen a popraven byl dle Wikipedie za vraždu Muriel Hatchell v roce 1978, kdy měl údajně ženu svázat provazy od žaluzií a pak její hlavou opakovaně tlouct o zem, aby mu prozradila, kde jsou ukryté peníze, dokud nezemřela.

Prapodivným vynálezem byl také hromadný holicí strojek.
Pštrosí polštář, vodní podprsenka. Výběr bizarních vynálezů, o něž svět nežádal

V roce 1936 byl na elektrickém křesle dle ranker.com popraven i 65letý Albert Fish přezdívaný Šedý muž, Brooklynský upír či Vlkodlak z Wysterie. Byl to americký sériový vrah, dětský násilník a kanibal, který se svého času chlubil, že počet jeho dětských obětí se pohyboval kolem stovky.

Afroamerický chlapec George Stinney se stal v roce 1944 nejmladším člověkem, který byl na elektrickém křesle kdy popraven. Jeho příběh inspiroval mistra hororu k natočení filmu Zelená míle, u které pláčou i ti nejotrlejší drsňáci. Byl nepravomocně odsouzen za vraždu dvou bělošských děvčat ve věku 7 a 11 let, a to i přesto, že několik okolností jasně naznačovalo jeho nevinu a neschopnost provedení tak hrůzného činu.

Gilotina usekla hlavu také bývalé francouzské královně Marii Antoinettě.
První poprava gilotinou dav zklamala. Byla příliš rychlá, zlobili se lidé

Poprava kubánského uprchlíka Pedra Luise Mediny vzbudila v roce 1997 vlnu nevole a námitky proti používání elektrického křesla k výkonu trestu smrti. Jeho hlava totiž po zásahu elektrickým proudem vzplanula a naplnila komoru smrti kouřem.

Kde se pořád používá

Od roku 2022 jsou dle Wikipedie jedinými místy na světě, kde je stále povoleno popravovat odsouzené trestance elektrickým křeslem, americké státy Alabama, Florida, Jižní Karolina, Kentucky a Tennessee. V Arkansasu a Oklahomě je jeho použití umožněno pouze v případě, že by byla smrtící injekce považována jako protiústavní.

Nebylo to tak humánní, jak se myslelo

Hlavním důvodem, proč se přestalo ve většině světa elektrické křeslo k výkonu trestu smrti používat, byl fakt, že bylo někdy potřeba použít k popravě více pokusů. Nejednou totiž odsouzený trestanec svou popravu s krutými bolestmi a silnými popáleninami přežil, nebo dokonce zaživa vzplanul. Používání elektrického křesla začalo klesat také kvůli objevení smrtící injekce v roce 1979.

Morbidní fakta pro otrlé

Swordandscale.com uvádí, že ti, kteří byli svědky popravy na elektrickém křesle se shodli, že popravovaný vězeň začal být po čase cítit po smažené slanině. Chlupy i maso se během popravy začnou smažit a po prohlášení za mrtvého musí být nejprve seškrábáno všechno maso, které se na křeslo přichytilo, než bude možné křeslo opět použít.

Tělo musí po zásahu proudem před odstraněním nejprve vychladnout. Několik lidí utrpělo vážné popáleniny při pokusu vyjmout tělo ihned po tomto způsobu popravy. Jeden zásah někdy nestačil. Nejznámějším příkladem vězně, který svou popravu prožil hned dvakrát, byl Willie Francis, který byl odsouzen v pouhých 17 letech.