Nejznámější staročeská usedlost v Libereckém kraji, Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova, se v sobotu 20. února poprvé v tomto roce otevře veřejnosti. A hned akcí, která v minulých letech přilákala do malé vísky v údolí řeky Jizery již tisíce návštěvníků. Na Dlaskově statku úderem desáté dopoledne vypukne masopust.

Jeho pořadatelem je správce soukromého statku, Muzeum Českého ráje Turnov. To chce letos potěšit obzvlášť milovníky dobrého jídla.

Bude prasátko

Pro návštěvníky statku bude hned od otevření připravena staročeská zabíjačka. Zabíjačkové občerstvení bude k dostání po celý den,“ sdělila ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Kromě masných výrobků se návštěvníci budou moci občerstvit i pečivem, koblihami, punčem a dalšími lahůdkami.

Ve 14 hodin vyrazí ze statku do obce průvod masopustních maškar v podání folklorního tanečního souboru Furiant Malá Bělá.

Masopustní masky ale nemusejí být záležitostí pouze folklorního souboru. S maškarou může na statek přijít kdokoli. „Masky a maškary budou vítány. Kdo přijde v masce, nemusí platit vstupné,“ podotkla ředitelka. Kdo se nechce maskovat, zaplatí za vstup u brány 40 korun, děti polovic.

I když je letos obec omezena výkopy kanalizace v rámci projektu Čistá Jizera, příjezd auty pro přespolní návštěvníky by měl být bez problémů. K dispozici budou mít celé parkoviště pod statkem.

Folklorní zábava pořádaná na statku od roku 2005 bude letos mít nový rozměr: tři sta let starý roubený statek se stodolou a ohrazeným dvorem od letoška patří mezi národní kulturní památky. Před dvěma týdny o tom rozhodla vláda. „O zařazení statku do nejvyšší hodnotové kategorie památek jsme usilovali už dlouhá léta. Jsme rádi, že se to konečně podařilo,“ komentovala nový statut významné lidové památky ředitelka muzea.

O jídle po celý rok

Pravidelná návštěvní sezona na Dlaskově statku začne až první dubnový víkend o Velikonocích. Muzeum při této příležitosti nabídne v prostorách statku novou stálou expozici Od Tří králů do Vánoc, která navazuje na muzejní výstavu V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, věnované lidové kuchyni a zvykům spojeným s jídlem zhruba před sto lety.

Podle Jakouběové, která loni vydala stejnojmennou publikaci, bude výstava i doprovodné akce na statku postavena tak, aby více zaujala i muže. „Připravujeme programy zaměřené na přípravu lidových potravin v různých obdobích roku. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet stloukání másla, bylynkaření, ale také vaření piva či pálení kořalky,“ prozradila.