Adámkovi Jírovi hned od jeho narození před šesti lety osud nepřál. Na svět přišel 29. července 2006 a při komplikovaném porodu došlo k hipoxii, nedostatku kyslíku, a nutnosti následné resuscitace. Krvácení do centrální nervové soustavy a ischemie způsobily současnou diagnózu: spastickou kvadruparézu, postižení všech čtyř končetin. Jinými, slovy nejtěžší formu dětské mozkové obrny.

Adam se těší do školy

Adamovi bude brzy šest a od září 2013 začne navštěvovat základní školu v Terezíně, kde bude mít asistentku. Přestože nesedí a nechodí, jeho rodiče Romana a Jaroslav Jírovi z Kololeče na Litoměřicku hovoří v souvislosti se svým druhorozeným synem o štěstí v neštěstí. „I přes tuto krutou ránu osudu nás potkalo velké štěstí. Adámek má nadprůměrný intelekt a i když nemluví, komunikace s ním je výborná. Už ve třech letech znal abecedu a čísla, využívá počítač, na kterém hraje hry," říkají Adámkovi rodiče, kteří mají ještě o dvanáct let staršího syna Jakuba.

Náročné fyzicky, psychicky, finančně

Jírovi s Adamem téměř denně dojíždějí na rehabilitace, ke specialistům a dvakrát ročně ambulantně na osm týdnů do lázní v Teplicích.

„Všechny naše síly vynakládáme na to, abychom mu život zjednodušili a zpříjemnili. Je to pro nás náročné nejen fyzicky a psychicky, ale bohužel i finančně," dodávají manželé Jírovi. Zdravotní pojišťovna hradí pouze mechanický vozík a ten je pro chlapce, vzhledem k jeho handicapu, v podstatě k ničemu. Rukama ho není schopen ovládat. Elektrický pomocí páčky však ano. Speciální vozík však přijde na 125 tisíc korun.

Otec Jaroslav už požádal o finanční příspěvek svého zaměstnavatele. „Každá částka nám velmi pomůže, protože finanční situace není tak dobrá, abychom mohli bez zadlužení uhradit celou částku."

Pomůcky jsou předražené

Upozorňuje, že pojišťovny v případech, jako je ten jejich, příliš nepomohou. „Cena židličky a stolečku jde do desítek tisíc. Jsou předražené. Pojišťovny je nehradí. Rehabilitační kočárek přijde na osmdesát tisíc," upozorňuje Jaroslav Jíra a dodává: „Od ledna letošního roku jsme přišli o státní příspěvek 4000 Kč. Ten bychom pobírali do sedmi let věku dítěte a že jednou nebude, jsme počítali. My to bez něj zvládneme, ale je spousta maminek, kterým ty peníze hodně chybí."

Romana Jírová pracuje jako zdravotní sestra v soukromé ordinaci v Lovosicích a péče o Adámka jí to dovoluje pouze dva dny v týdnu. V tu dobu se stará o syna její manžel.

Jak vypadá mezi rehabilitacemi všední den pro rodiče a postižené dítě? „Připravím jídlo, musím ho nakrmit a hrajeme si. Sice nemluví, ale když něco potřebuje, ukáže si. Skvěle komunikuje. Hodně nám pomáhají vedle bydlící sousedé a náš osmnáctiletý syn," říká Adamova maminka.

Zázračné Klimkovice

Jírovi upínají svou naději k vidině možná „zázračného" čtyřtýdenního pobytu v Lázních Klimkovice u Ostravy. Ačkoli i s ním potřebují finančně pomoci, protože stojí 70 tisíc korun, věří, že Adámkovi pomohou lázně, kde využívají speciální terapeutický oblek s názvem Spider.

O něm se Jírovi dozvěděli z novin, které přinesly příběh sedmiletého Honzíka Waly z Havířova, hocha se stejnou diagnózou, jakou má Adam Jíra. Honzík čtyři týdny třikrát denně cvičil v obleku, který byl vyvinut k léčbě poruch pohybového aparátu kosmonautů, a už má za sebou první kroky s maminkou. Oblek Spider tvoří systém podpůrných prvků, které jsou vzájemně propojeny elastickými pásy, přičemž oblek cíleně koriguje pohyby a držení těla pacienta. Spider je účinný právě na léčbu poškozeného centrálního nervového systému. Tělo díky použití oblečku ovládá mozek, přesněji: probouzí jeho spící buňky.

Zatím Adámek jezdí, kromě rehabilitací, dvakrát týdně na hipoterapii.

Nejspíš dojde na stěhování

Jírovi si zařídili bydlení v patře rodinného domu a nyní velmi vážně uvažují o přestěhování. „Samozřejmě nikdo nemohl tušit, že budeme mít dítě, které se nebude samo pohybovat. Navíc všude je daleko 15 až 20 kilometrů," dokresluje důvody, proč se rodina bude pravděpodobně stěhovat, Jaroslav Jíra.

Před rokem se u malého Adama probudila další nemoc epilepsie. „Má za sebou čtyři záchvaty. Nejhorší byl ten první loni v květnu, protože byl nečekaný. Chlapec se dostal do bezvědomí, volali jsme záchranku. Od té doby bere léky proti epilepsii dvakrát denně," vypráví Romana Jírová.

Na elektrický vozík a pobyt s léčbou v Lázních Klimkovice rodina bez cizí pomoci mít v dohledné době určitě nebude. Najde se sponzor či nezištní dárci?