Po roce se v jabloneckém Eurocentru sešli mladí žáci, aby se dozvěděli více o možnostech svého následného studia.

Jablonecký Amos jim představil jak místní základní a střední školy, gymnázia nebo učiliště, tak i vzdálenější a velmi zajímavé školy a jejich obory.

Nadějné studenty zde hledala a lovila například i Škoda Auto nebo Střední škola letecké a výpočetní techniky z Odolené Vody.

„Dozvěděl jsem se, co potřebuji. Těch škol je tady strašně moc. Na každém stánku ovšem byli všichni úžasně vstřícní a řekli mi o oborech i škole úplně všechno," řekl Vojta z Jablonce, který se chystá v příštím roce na střední školu.

Právě jemu a ostatním má Amos pomoci nejvíce se zorientovat v nabité nabídce a promluvit si přímo se zástupci jednotlivých institucí.

„Naším hlavním motivem bylo zlepšení informovanosti jabloneckým žákům, kde všude mohou po skončení základní školy pokračovat ve studiu," vysvětlila hlavní motiv ředitelka Eurocentra Marta Procházková, které ve spolupráci s městem každoročně tuto burzu pořádá.

Letošní ročník nesl podtitul: „Podporujeme technické vzdělávání" a tak se kladl důraz na prezentaci těchto oborů. Zájem o řemeslo každoročně klesá, ale naopak na trhu je po nich vysoká poptávka. I proto zde měla své ukázky nejrůznější učiliště.

Zajímavou prezentaci připravila na svém stánku například místní Střední škola řemesel a služeb.

Obchodní akademie Tanvald nové studenty lákala na zajímavou novinku technického rázu. Rozhodli se totiž do výuky zapojit tablety. Pomáhat mají například v hodinách cizích jazyků.

Amos ovšem není pouze o nabídce studia. Doprovodný program doplnila modní přehlídka, taneční vystoupení nebo barmanská show jednotlivých škol. Svůj stánek zde měl i Úřad práce nebo jste se mohli seznámit s nabídkou volnočasových center.

Kino Junior potom nabídlo speciální promítání pro děti z mateřských a základních škol. Ekocentrum navíc představilo svůj zbrusu nový výukový projekt Příběh písku. V rámci něj se děti vydají na vědeckou expedici po stopách písku.