Ač lidé v kraji berou v průměru šestý nejvyšší plat v zemi, zaostávají za celostátním průměrem o 2 162 korun. Ještě markantnější rozdíl je ve srovnání s Prahou, kde si lidé dlouhodobě vydělávají nejvíc z celé republiky. Ti sice brali ve 4. čtvrtletí loňského roku o pět procent méně, ale v průměru byla jejich mzda o 40 procent vyšší než v Libereckém kraji.

Ani nejhůř, ani nejlíp

Za takovou disproporcí je podle mluvčího Českého statistického úřadu Jiřího Cieslara především struktura ekonomiky a také vzdělání lidí v různých regionech. To se promítá do rozdílů v aritmetických průměrech mezd. „V Praze sídlí centrály nadnárodních korporací a firem. Soustřeďují se tu vysoce kvalifikované profese. To má za následek odliv mozků z regionů do metropole," vysvětlil mluvčí úřadu Jiří Cieslar.

Výše výdělku se odvíjí od konkrétního zaměstnání a konkrétní pracovní pozice. Podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí měli za poslední sledovaný údaj, tedy rok 2012, nejvyšší mzdy v kraji lovci hlav, kteří hledají top managery.

Na druhé straně žebříčku vedle sebe stál pracovník ostrahy a pomocné profese. Těm se na výplatní pásce objevovala částka kolem dvanáct tisíc korun hrubého.

Protože je stále těžší najít práci, lidé kvůli zaměstnání přistoupí i na mnohem nižší mzdy.

Podle analytiků práce je řada těch, kteří berou kolem deseti tisíc hrubého. „Převyšuje poptávka nad nabídkou pracovních pozic. A zaměstnavatelé to velmi dobře vědí. Nemají tak problém obsadit nekvalifikované profese a ještě za méně než deset tisíc korun," uvedl analytik ústeckého krajského úřadu práce Michal Tuček.

Výše výdělku je totiž rovněž závislá na konkurenci na trhu práce. V únoru připadalo na jedno volné místo v kraji hned 11 uchazečů.

I přes pokles v nabídce volných míst je největší nabídka práce na Liberecku, kde mají úřady jedno volné místo pro 7,4 uchazeče.

Nejhůř lidé hledají práci na Jablonecku. Kde je jedno místo pro bezmála osmnáct nezaměstnaných.

Jediným okresem, kde ubylo lidí bez práce, bylo Českolipsko. I tak se svými 9,6 procenta drží první místo v nezaměstnanosti v kraji.

Kromě dlouhé fronty uchazečů o práci tlačí mzdy v kraji dolů i šedá ekonomika. „Zaměstnavatelé vyplácí jen zákonem stanovené minimum a zbytek odměny jim dávají takzvaně na ruku," popsal Michal Tuček praktiky, které jsou ale celorepublikovým problémem.