Předchozí
1 z 7
Další

Zdeněk Lhotský, podnikatel, Železný BrodZdeněk Lhotský, podnikatel, Železný BrodZdroj: Deník/Jan SedlákZdeněk Lhotský
podnikatel, Železný Brod

Nejsem ekonom, tak raději nehodnotím. Faktem je, že stát hodil na zaměstnavatele platit nemocenskou zaměstnanci zaměstnavatelem prvních 14 dní, což vnímám jako přehazování další zodpovědnosti státu na podnikatele. Cokoli bych řekl více ke karenční době by bylo špatně. Ať na jednu nebo na druhou stranu.

Petr Berounský, Ústí nad LabemPetr Berounský, Ústí nad LabemZdroj: Deník/Topi Pigula

Petr Berounský
fotograf, Ústí nad Labem

Podle mě je zrušení karenční doby nefér. Když už lidé platí sociální a zdravotní pojištění, měli by podle mě mít nárok na placenou nemocenskou, Včasné zachycení choroby má svůj smysl. Nikdo nemá zájem na tom, aby lidé chodili do práce nemocní, protože to není nikomu ku prospěchu. Tratí na tom jak zaměstnanec svým zdravím, tak zaměstnavatel sníženou výkonností.

Světlana Olejáková, Ústí nad LabemSvětlana Olejáková, Ústí nad LabemZdroj: Deník/Janni VorlíčekSvětlana Olejáková
asistentka, Ústí nad Labem

Myslím si, že je to dobré pro lidi, kteří využívají nemocenskou jako náhradu dovolené a mají dost peněz. Je to dvousečná zbraň, protože na druhé straně budou zaměstnanci s drobným nachlazením chodit do práce, což se projeví na jejich pracovním výkonu a mohou šířit chorobu po pracovišti.

Petr Červenka, MeziboříPetr Červenka, MeziboříZdroj: Deník/Martin Vokurka

Petr Červenka
starosta za ČSSD, Meziboří

Já si myslím, že všechna opatření, která se v minulosti zavedla a osvědčila se, by se neměla měnit. Každopádně je to odpovědnost současné vlády a ta si za to samozřejmě nese kůži na trh. Já vycházím z toho, že náhrada mzdy za první tři dny nemocenské je dobré opatření, alespoň co se týče našeho města a jeho organizací. U nás nikdo nemarodí schválně, ale má k tomu vážný důvod. V Meziboří s tím opravdu nemáme problém.

Květa Malá, ŽatecKvěta Malá, ŽatecZdroj: Deník/Petr KinštKvěta Malá
důchodkyně, Žatec

Já jsem v důchodu, tak se mě to netýká, ale nesouhlasím s tím. Myslím si, že ten, kdo chodí do zaměstnání, by měl od státu dostávat peníze za každý den, kdy je nemocný. Přijde mi to nespravedlivé. Pro mnoho lidí to je finančně neúnosné být doma a nepobírat náhradu mzdy. Radši si pak berou dovolenou nebo chodí nemocní do práce.


Věra Syrová, PolepyVěra Syrová, PolepyZdroj: Deník/Jaroslav BalvínVěra Syrová
pečovatelka, Polepy

Nelíbí se mi to. Myslím si, že by se mělo platit hned od prvního dne nemoci. Jinak člověk přijde o peníze. V dnešní době je přitom každá koruna dobrá. Povede to k tomu, že lidé budou přecházet nemoci, a ty potom budou horší. Sice toho někdy zneužívali, ale lékař musí posoudit, jestli člověk simuluje.

Petr Beitl, poslanec Parlamentu ČR, Jablonec nad NisouPetr Beitl, poslanec Parlamentu ČR, Jablonec nad NisouZdroj: Deník/Jan SedlákPetr Beitl
poslanec Parlamentu ČR, Jablonec nad Nisou

Pokud opět přestaneme proplácet nemocenskou v první dny nemoci, pomůže to zaměstnavatelům i státnímu rozpočtu. Takzvanou karenční dobu tří dnů zavedla ODS v roce 2009 z ekonomických důvodů, zrušila ji levicová vláda v roce 2019 a byla to chyba. Podle statistiky došlo k nárůstu fiktivní nemocnosti, což stálo zaměstnavatele i stát nemalé peníze.