Podivné bytosti z minulých století, které vytváří a pak recitují jakési nesmyslné a k smrti nudné věty. Anebo dokonce entity, které na Zemi přistály z jiných planet či galaxií. Takovou představu chce vyvrátit nová kniha s podtitulem Almanach 1. libereckého festivalu poezie. Knihu vydalo Nakladatelství Bor a za jejím vznikem stojí duo Veselá Trdla. To je mimo jiné zakladatelem a pořadatelem festivalu a organizuje řadu literárních čtení či poetických performancí.

Kniha Básníci nejsou mimozemšťané spatřila světlo světa koncem února a obsahuje ukázky z děl devatenácti autorů, kteří se představili na 1. ročníku tohoto literárního bienále. Publikaci edičně sestavil básník Martin Trdla a o její výtvarný doprovod se postarala Olga Veselá. Podle editora knižní novinky Trdly není v Česku příliš literárních festivalů, které by měly svůj vlastní almanach vyvedený jako plnohodnotnou knihu.

„Festivalem i almanachem se snažíme dokázat, že poezie je zcela běžnou součástí každodenních malých i velkých životů všech lidí na této planetě, i když o tom většina z nich nemá tušení. Ostatně už francouzský prokletý básník Charles Baudelaire kdysi prohlásil, že každý zdravý člověk vydrží dva dny bez jídla, ale ne bez poezie,“ podotkl.

Eliška Gregorová nyní.
Mladá triatlonistka prozřela. Už mě nesvazuje strach z jídla, říká sportovkyně

Čtenáře zaujmou i ilustrace, které ztvárňují účastníky festivalu v podobě maskota literární přehlídky – ufona. „Většina lidí básníky jako ufony vidí. Z toho jsem vycházela. Ilustrace jsou proto reprodukcemi originálních linorytů, které jsem vytvořila na základě fotografií básníků,“ upřesnila Olga Veselá. Portréty tiskla na čtverečkovaný papír jako je ve školních sešitech, protože tento vzor byl také jedním z motivů akce.

„Jedinečnost publikace podtrhuje její nepříliš tradiční formát a použití papíru ve vintage stylu. Obálka je pak montáží linorytu a koláže,“ doplnila Veselá, která se technikou linorytu zabývá řadu let. „Nadchlo mě, že bychom mohli být u začátku vzniku nějaké tradice. To je vždy čest, ale svým způsobem i závazek. Kromě toho mám ráda poezii a jsem si vědoma její důležitost v životě každého z nás,“ osvětlila důvody Eva Koudelková z Nakladatelství Bor, proč se rozhodla almanach vydat. Kniha je k dostání u dua Veselá Trdla, v samotném nakladatelství, v Knihkupectví a antikvariát Fryč a u dalších knihkupců.

První díl bienále 1. liberecký festival poezie proběhl loni v září v libereckém klubu Ateliér, měl který se 25 účinkujících včetně několika mezinárodních přenosů z Indie, Španělska či Holandska a přilákal desítky diváků. „Domníváme se, že jsme založili prestižní festival s mezinárodním přesahem a pěknou tradici,“ řekl Martin Trdla s tím, že druhý ročník se v Liberci uskuteční letos 25. září. „Už máme zajištěné všechny české hosty a aktuálně jednáme o těch zahraničních,“ dodal.

Kniha představuje jmenovitě ukázky z děl těchto autorů, a to v pořadí, jak vystupovali na festivalu: Vojtěch Vaner, Kateřina Málková, Ama Péčová, Jan Jedlička, Marcello, Ohnutý Smrk, Jáchym Pochop, Tomáš Vaněk, Vladimír Valenta, Janek Gant, Patrik Lejdar, Jiří Simeth, Pavel Novotný, Antonia Naranjo Paris, Julius Benko, Jan 1334, Zuzana Lazarová, Martin Trdla a Miroslav Dávid. Poslední jmenovaný autor je jedním ze dvou zahraničních přispěvatelů knihy, na akci dorazil ze slovenských Malacek. Uvedená Antonia Naranjo Paris je zase španělská básnířka.