Jak již avizovala dříve, chov bílých tygrů plánuje postupně ukončit. „Moderní zoologické zahrady by se měly zaměřovat na chov a záchranu ohrožených druhů, kterých ve volné přírodě ubývá. Bílí tygři mezi ně nepatří. Jedná se o uměle v populaci udržené jedince, kteří navíc v důsledku příbuzenského páření trpí řadou genetických vad,“ řekl ředitel David Nejedlo. V budoucnu by se zoo ráda zapojila do chovu ohrožených tygrů ussurijských, pro které plánuje vystavět výběh v nové části zahrady, v takzvaném Údolí ohrožené divočiny.

Posledních několik měsíců již byly na tygrovi patrné známky stáří a i přes opakovaná vyšetření, několikrát změněnou medikaci a veškerou potřebnou péči postupně ubýval na váze. V posledním říjnovém víkendu se ale dle slov zoologů jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. „V důsledku selhávání funkce vnitřních orgánů kocour přestal úplně přijímat potravu a postupně upadal do pasivity až letargie. Jeho stav už nešlo stabilizovat a nebyla ani šance na jeho zlepšení,“ vysvětlil zoolog Luboš Melichar.

Vzhledem k věku a předchozím dlouhodobým zdravotním problémům bylo rozhodnuto nevystavovat jej strádání a přistoupit k euthanasii. „Následná pitva prokázala rozsáhlé patologické změny na střevní stěně a ledvinách,“ dodává Melichar.

Tygříci ve venkovním výběhu zoologické zahrady v Liberci.
ANKETA: Bílí tygři v zoo skončit nesmí, je to symbol kraje, hlásá petice

Tento samec bílého tygra přicestoval do zoo pod Ještědem jako roční kotě z francouzské zoologické zahrady v Beauval a v Liberci tak strávil téměř přesně čtrnáct let života. S o tři roky mladší samicí Surya Bárou společně zplodili 11 mláďat ve 4 vrzích, úspěšně bylo odchováno pět z nich. Ta byla následně převezena do zoologických zahrad v Litvě, Ukrajině a Francii.

Expozice, kterou tygr obýval, ale prázdná nezůstane. Rozšíří se o ni výběh dvanáctileté tygří samice, které se tím zlepší chovné podmínky. Vzhledem k tomu, že jsou tygři solitérně žijící zvířata, odchodem samce nijak strádat nebude.