Lepší přístup, snadnější manipulace, větší prostor to je nový stavební archiv. Přestavba několik desítek let opuštěné vinárny Boccaccio začala v září loňského roku. „Náklady na stavební úpravy přesáhly pět milionů korun, necelé dva miliony si vyžádalo vybavení, které umožňuje uložit téměř dva kilometry archiválií," doplnila mluvčí radnice Markéta Hozová.

V plném provozu by měl být archiv od začátku listopadu. Důvodem vestavby nového archivu do suterénu radnice byl dezolátní stav toho současného, který je v I. patře. „Nevyhovoval vybavením, ani dispozičním uspořádáním, nesplňoval požadavky na bezpečnost, přístup do něj byl značně omezený a pro veřejnost nebyl možný vůbec," konstatuje náměstek primátora Petr Vobořil.

Vobořil věří, že se vložené peníze do přestavby vrátí v podobě kvalitního prostředí pro uložení dokumentů podrobně mapujících stavební historii města a v konečném důsledku i v podobě lepší služby pro občany.

Archiv v prostorách bývalé vinárny Boccaccio vznikl podle návrhu architekta Martina Rösslera, jenž navrhl do interiéru prvky, které svým výtvarným pojetím korespondují s historickým interiérem radnice, ale nezastírají dobu svého vzniku.

Například drobné detaily stropu v místnosti pro veřejnost. „Zde si majitelé nemovitostí budou moci vyžádat stavební dokumentaci a prostudovat si ji, případně si pořídit kopii," říká vedoucí odboru stavebního a životního prostředí Ivana Řimnáčová. Právě k těmto účelům bude archiv pro veřejnost otevřený vždy ve středu odpoledne.

Archivační místnost je vybavená moderními regály, jejichž segmenty pojíždí na kolejničkách a manipulace s nimi je tak jednoduchá, že všechny uložené dokumenty jsou snadno přístupné při maximálním využití prostoru.

Původně měly sloužit k ukládání pouze papírových dokladů stavebního úřadu, jehož běžná roční agenda zabere vždy jednu polovinu regálu. Svůj prostor dostalo také oddělení dotací, které zatím dokumentaci k projektům s dotací skladovala ve zcela nevhodných vlhkých prostorách v radniční věži.

Všichni, kdo zde pro své dokumenty našli místo, si pochvalují nejen příjemnou a snadnou manipulaci, ale i dostupnost prostoru. Archiv navazuje na vnitřní schodiště v severozápadním nároží radnice. Přístup do něj je možný z výtahu v sousedství vstupu do kina Radnice, který nejen usnadňuje přesun archiválií, ale především zajišťuje bezbariérovost archivu.

Se stavebními úpravami se začínalo v půlce září 2012. „Firma nejprve musela zakrýt všechny kamenné prvky uvnitř i vně budovy, např. kamenná schodiště i před vchodem do bývalé restaurace, aby v průběhu stavebních prací či navážení materiálu nedošlo k jejich poškození," vzpomíná náměstek Vobořil na rok, kdy se bouralo.

Stavěly se nové příčky, vznikaly nové povrchy stěn a podlah, upravovaly se rozvody elektrické energie, vody a kanalizace. Zaváděla se požární a zabezpečovací signalizace, vnitřní rozhlas, telefon a datová síť. „Pro archiv je asi nejdůležitější dobrá vzduchotechnika, která zajišťuje stabilní prostředí," uzavírá náměstek primátora Petr Vobořil.