Je to dobrá zpráva především pro železnobrodské sportovce. „Pro sportovní neziskové organizace je určeno 1,92 milionu korun, které by měly napomoci pozvednout dlouhodobě podhodnocenou oblast sportu," vysvětlil místostarosta Železného Brodu Miloslav Louma.

Finanční výtěžek z loterijní činnosti obohatil pro tento rok městský rozpočet o částku 3,2 miliony korun.

Železnobrodští zastupitelé se shodli: jelikož se jedná o finance proudící z činnosti společnosti velmi neprospěšné, měly by dále směřovat do oblastí, které negativní sociálně patologické jevy zmírňují. „Proto bylo rozhodnuto alokovat tuto částku na podporu sociální oblasti, volnočasových aktivit mládeže a neziskových sportovních organizací," upřesnil starosta Železného Brodu André Jakubička.

Všechna odvětví tak budou mít letos k dispozici z loterií rekordní částku: kromě již zmíněné sportovní organizace do sociální oblasti z loterií poputuje osmdesát tisíc korun, pro volnočasové aktivity je vyčleněno 150 tisíc a také se počítá s částkou 900 tisíc korun, která by měla posloužit na údržbu městských, především školních, multifunkčních sportovních hřišť.

„Hazard škodí společnosti, a pokud nám z něho plynou nějaké finanční prostředky, měly bychom je použít na zmírnění jeho dopadu. Primárně se nám jedná o mládež a děti, které bychom chtěli nasměrovat tou správnou cestou v trávení jejich volného času," popsal Louma.

Z loterií půjde do sociální oblasti o dvacet tisíc korun více než v loňském roce, což umožní podpořit například vznik volnočasového klubu pro děti a mladistvé na Poříčí.

Zastupitelé zároveň odsouhlasili i vyhlášení Výzvy na poskytnutí dotace v oblasti tělovýchovy a sportu, v rámci níž se rozdělí 1,12 milionu ze schválených 1,92 milionu korun. Dotace podpoří sportovní organizace v menších investičních akcích, v koupi vybavení dlouhodobého charakteru, v odůvodněných případech až do výše sta procent.