Velkým úspěch slavila první beseda s odborníky z úřadu Libereckého kraje, zabývajících se životním prostředím, územním plánováním. Pozvání přijala také zástupkyně CHKO.

Hostem této besedy byla také radní Libereckého kraje Ivana Hujerová. „Jsem strašně ráda, že prvním ze schváleným projektů, které dostaly dotaci, je právě ten ze Smržovky," řekla hned v úvodu.

Dodala, že projekt sdružení Malé Polsko s názvem „Zapojení veřejnosti do tvorby plánu udržitelného rozvoje v příhraničním regionu Tanvaldsko" aneb „Pojďte do toho s námi!" byl jediným ze sedmi, který na dotaci dosáhl a splnil všechny požadavky.

Na prvním sezení šlo hlavně o to seznámit všechny přítomné s tím, jak funguje územní plánování města a co všechno mohou lidé ovlivnit. Nejvzrušenější debata probíhala při tématu silnice I/14, která je jedním z ovlivňujících faktorů zdejšího územního plánu už několik let.

„Za tu dobu měla celkem asi 5 různých variant, kudy přesně půjde," zaznělo z pléna.

Bohužel ani Gabriela Šípková, která je vedoucí oddělení územního plánování na krajském úřadu nemohla tuto problematiku upřesnit. „To by zodpověděl spíše někdo z ministerstva nebo ředitelství silnic a dálnic," řekla při besedě k tomuto dotazu.

Město i kraj totiž musí v územním plánu dodržovat zákonné limity tak, aby se při budoucí stavbě předešlo větším problémům. Nové stavby tudíž v nejbližším koridoru této silnice vzniknout nemohou. Je sice možnost stavět menší stavby typu kůlny a podobných, ale i to je distančně omezeno. I proto je to pro místní velmi důležité téma, související s nově vznikajícím územním plánem města.

Silnice má procházet kolem zastavěných částí Jablonce, Nové Vsi a končit by měla právě v intravilánu obce Smržovka. Většina stavby je vedena po lesních, případně zemědělských pozemcích. U Nové Vsi nad Nisou prochází trasa poblíž nesouvislé rekreační zástavby.

Další rozvoj střední Smržovky zajímal velkou spoustu lidí. „Jsem příjemně překvapená, kolik lidí dnes na besedu přišlo," přiznala předsedkyně sdružení Malé Polsko Marie Honcnejmanová.

Kromě zmiňované silnice a jejího konečného vybudování řešili také vodní toky nebo lesy. Vedoucí oddělení vodního a lesního hospodářství Karel Pop vysvětlil všem přítomným, co jako pracovník krajského úřadu dělá a na koho přesně se mají lidé obracet nejdříve v dané problematice.

V té chvíli se do diskuze zapojil právě Petr Urban, který rozproudil debatu svými všetečnými dotazy. „Vybudoval jsem si na vlastním pozemku takový bazének, kde chladím pití. I na tohle potřebuju povolení?" otevřel rozpravu.

Následně se více osmělili i další zúčastnění a dotazy začaly padat ve větším množství. Jana Mejzrová ze správy CHKO Jizerské hory už pouze upřesnila, kudy přesně Smržovkou vede chráněná krajinná oblast.

Dokonce přiznala, že ohroženými druhy, ať už živočišnými nebo rostlinnými, proti sobě lidé bojují při nechtěných stavbách a kupodivu je to velmi častý jev.

Na závěr projektový manažer Luděk Suchomel představil, co je Místní Agenda 21. Ta je totiž programem konkrétních obcí, měst a regionů, který zavádí principy trvale udržitelného rozvoje do praxe při zohledňování místních problémů. Místní Agenda 21 je tvořena za účasti a ve spolupráci s občany, organizacemi. Jejím cílem je zajištění dlouhodobě vysoké kvality života a životního prostředí v daném místě.

Občanské sdružení Malé Polsko je skupina zhruba dvaceti obyvatel Smržovky, kteří žijí v části Střední Smržovka, a již po několik let pořádají společenské akce pro spoluobčany. Akce jsou zaměřeny na obnovu místních tradic vztahujících se ke koloběhu roku. Další kulatý stůl proběhne 23. ledna 2015 na téma rozpočtu města. „Všechny poznatky získané při besedách využijeme při sestavování brožury, kterou doplní ilustracemi výtvarník Petr Urban," připomněla Marie Honcnejmanová.