Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uspělo u divadelních kritiků s inscenací Burian, která vypráví příběh krále komiků Vlasty Buriana. Hru napsal speciálně pro liberecké divadlo dramatik Tomáš Dianiška, který za ni získal nominaci na Cenu divadelních kritiků v kategorii Poprvé uvedená česká hra roku 2021. Druhou libereckou nominaci pak získala herečka Veronika Korytářová, která roli nejslavnějšího libereckého rodáka ztvárnila. O tom, jestli nominaci promění ve vítězství, se rozhodne 13. března, kdy budou oznámeny výsledky prestižní ankety, kterou pořádá časopis Svět a divadlo. O nominacích rozhodovalo 70 tuzemských divadelních kritiků.

Zajímavostí je, že Dianiška, který působil několik let v Liberci jako herec a autor, získal za své hry celkem tři nominace. Kromě Buriana je nominována také „jeho“ Špinarka, kterou uvedlo ostravské Divadlo Petra Bezruče, a Encyklopedie akčního filmu, která se hraje v Divadle pod Palmovkou.

Inscenace Burian měla premiéru loni v Malém divadle v Liberci. „Tomáš Dianiška se vrátil do Divadla F. X. Šaldy čtyři roky po premiéře jeho hry Atomová kočička opět jako autor a režisér – a opět si jako inspiraci zvolil příběh svázaný s Libercem,“ řekla Michaela Pompová z marketingového oddělení libereckého divadla.

Baletní galavečer.
Krása pohybu. Liberecký balet si připravil pestrou paletu ukázek choreografií

Hra vypráví o pohnutém osudu Vlasty Buriana. „Vlastu sledujeme od dětství v Reichenbergu přes začátky v kabaretu, velkorysé divadelní podnikání a slavné působení ve filmu až k těžkým válečným létům a trpkému konci,“ přiblížila Pompová.

Hlavního hrdinu a všechny jeho proměny hraje Veronika Korytářová, která za ztvárnění role získala nominaci za nejlepší ženský herecký výkon. „Když Verunka zjistila, že jsme ji obsadili do titulní role, lekla se. Ještě před začátkem zkoušení mi napsala: „Cos mi to provedl?“ Ale myslím, že pro tuhle inscenaci je naprosto zásadní, aby byla hlavní role tímto způsobem shozená. Zahráváme si s historickými událostmi, s opravdovými osobnostmi. Tím, že Buriana hraje holka, dáváme divákovi od začátku klíč – bacha, tady se může stát cokoli,“ řekl k obsazení role Buriana herečkou Dianiška.

Výkon Korytářové je podle něj strhující. „Veronika přijala moji koncepci, měl jsem vyhráno. Nakoukala si hodiny filmového materiálu. Načetla knížky. Na zkoušky chodila připravenější než já. Je to radost, když herec vyleze režisérovi po zádech a vzlétne správným směrem. Obsadit ji byl nejlepší nápad,“ doplnil Dianiška, který Cenu divadelní kritiky získal už v roce 2017, a to v kategorii Talent roku. Od roku 2008 působil v Divadle F. X. Šaldy, v současnosti figuruje v Divadle pod Palmovkou. Je spoluzakladatelem undergroundového divadla F. X. Kalby.

Tobiáš Hrabec.
V diplomce se zaměřil na liberecké studentské bydlení. Bodoval v soutěži

Inscenace Burian boduje nejen u divadelních kritiků, ale podle Pompové je velice oblíbená i u diváků. „Máme z toho radost, že je hra strašně oblíbená a divácky úspěšná,“ dodala Pompová.

Veronika Korytářová měla před premiérou Buriana pocit, že diváci obecně hůře přijímají, když žena hraje muže než naopak. „Pak mě hned napadlo, že hrát slavnou osobnost je překážka, a pak jsem si to zkomplikovala ještě tím, že hrát herce je už úplně absurdní a že to je konečná,“ řekla.

Obavy ale opadly už při první čtené zkoušce. Korytářová je od roku 2004 stálou členkou činohry Divadla F. X. Šaldy. Za dobu svého působení zde ztvárnila na třicet rolí. Burian nebyl její první mužskou rolí, už v roce 2014 byla obsazena jako Mefistofeles do inscenace Faust. Za její výkon byla nominovaná na cenu Thálie.