Tento certifikát Českého systému kvality služeb (ČSKS) získalo město konkrétně ve službách a pořádání společenských akcí. V harrachovském případě se jedná především o akci Svatoanenské dřevosochání.

„Jedná se o nástroj, který významným a systematickým způsobem pomáhá ke zvyšování a rozvoji kvality v oblasti cestovního ruchu," doplnila Lenka Stehlíková více o tom, proč se město rozhodlo certifikát získat.

Právě Stehlíková se ve městě stará o propagaci a turistický ruch. Nově je také trenérem kvality I. stupně ČSKS. To je důležité pro získání samotného certifikátu. „Každý ze zájemců o tento certifikát musí mít svého Trenéra kvality ČSKS, který se stane trenérem teprve po úspěšném absolvování školení pořádaným Centrem pro školení a regionální koordinaci," vysvětlila Stehlíková.

Při školení se budoucí trenéři navíc naučí porozumět i zásadám managementu kvality v cestovním ruchu a následně je aplikovat ve své organizaci v praxi.

Nový trenér dovede organizaci k certifikátu tím, že zpracuje vizi poskytovaných služeb a jejich rozvoj. Následně už město nebo organizace pouze čeká na výsledky schvalovacího procesu z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

Pro turisty je tento certifikát puncem exkluzivity a může sloužit v jejich rozhodování, kam na své dovolené zamířit. „Organizace, které tento certifikát obdrží, získají prestižní, mezinárodně srovnatelnou značku, která pro zákazníka představuje příslib ověřené kvality služeb," dodala Stehlíková.

V tuto chvíli se může pyšnit certifikátem Českého systému kvality služeb 178 organizací v ČR. Mezi nimi jsou také turistická informační centra (TIC) v Jablonec nad Nisou a Železném Brodu. „Získání certifikace „Q" pro nás bylo velkou výzvou. Mnohdy se člověk dostává do provozní slepoty, aniž by si některé věci uvědomoval," řekla tehdy Hana Herkommerová, vedoucí TIC v Jablonci nad Nisou.

„Q" je prestižní mezinárodně srovnatelná značka, která vznikla v návaznosti na licenci německého systému kvality služeb Service Qualität Deutschland.