Otevření turistické sezóny v Českém ráji je velkou událostí pro velké i malé fanoušky pohádek, tajemna a her. Již desátý ročník akce tentokrát hostí Žlutá plovárna na Malé Skále tuto sobotu 27. dubna.Pro děti bude opět připravena pohádková trasa a v cíli mnoho her a zábavy. „Na účastníky čeká dopolední putování po značených turistických stezkách na Maloskalsku v délce asi šesti kilometrů," přiblížila Eliška Gruberová, vedoucí odboru cestovního ruchu turnovské radnice, které je zároveň pořadatelem akce ve spolupráci se Sdružením Český ráj.

Zájemce budou provázet pohádkové bytosti, jež mají domov právě v Českém ráji. Potkají vodníka, vílu Jizerýnu, loupežníky, obra Drába a další postavičky. Čeká na ně i spousta všetečných otázek, děti se podívají na divadelní představení, které na námět jedné z pověstí secvičili žáci ZŠ v Žižkově ulici v Turnově.

Startem i cílem letošního putování je areál Žluté plovárny, kde po celé odpoledne bude probíhat bohatý kulturní program. „Ve tři hodiny pak přijede i král Granát s královnou, kteří převezmou vládu nad pohádkovou krajinou Českého ráje," doplnila Gruberová.

V rámci akce proběhne i několik slosování o zajímavé ceny, které věnují partneři této akce. „Prosíme účastníky, aby k dopravě do Malé Skály a zpět využili pohádkové autobusy, parní vláček nebo běžné vlakové a autobusové spoje. V Malé Skály jsou vozovky v rekonstrukci a také je zde omezená možnost parkování," vyzvala Gruberová.

Pro netradiční cestu zpět do Turnova, respektive do Dolánek, mohou aktivní rodiče s dětmi využít také loďku, kterou si lze zapůjčit na Žluté plovárně. Rezervace loděk na tel. 775 580 388. Pro účastníky jsou připraveny pohádkové autobusy (deset korun) a pojede i parní vláček, který vypravuje Klub přátel železnic Českého ráje. Cena parního vláčku: dospělí třicet korun děti od 3 do 12 let patnáct korun.

POHÁDKOVÉ AUTOBUSY A VLÁČKY

Pohádkové autobusy:

pojedou z autobusového nádraží v Turnově (Na Lukách)

Tam: 8:45, 9:15, 9:45, 10:15 a 10:45

Zpět: Malá Skála (zastávka u sokolovny) Turnov (Na Lukách)

15:00, 15:30, 16:00, 16:30, 17:00

Pohádkový parní vláček:

Tam: Turnov Malá Skála: 8:51, 10:51

Železný Brod Malá Skála: 9:48

Zpět: Malá Skála Turnov:16:00, 18:00

Malá Skála Železný Brod: 15:09