Nová situace zasáhla i sedmadvacetiletou Alenu Novotnou z Turnova a jejího partnera, který žije v Lysé nad Labem. Vystudovaná architektka a vyučená dámská krejčová je zvyklá střídat pobyt po pár dnech podle potřeby práce.

Zatímco u partnera může pracovat pouze v digitálním světě prostřednictvím notebooku, doma u rodičů se věnuje šití a přípravě dílny. „Nakonec jsem zvolila praktičnost a zůstala v Turnově u rodičů, kde mohu udělat větší kus práce. Navíc u partnera v domě se objevila nákaza koronavirem, to také přispělo k našemu rozhodnutí,“ vysvětlila Alena Novotná, která je s partnerem spolu více než rok.

Zakladatel skupiny Pavel Hadač.
Učitel chce v době lockdownu šířit mezi lidmi radost. Přes facebook

Díky dlouhotrvajícímu stavu má pocit, že jí stát zasahuje do sféry osobního života, do které mu to nepřísluší. Vadí jí také neustálá zmatečnost a nerespektování pravidel politickou reprezentací. „Omezovat lidi v tom, kam se mohou jít proběhnout nebo projít, je už fakt přes čáru. Jediné, co by dávalo smysl, je zavření všeho na dva týdny, a to bez výjimek. Pokud zůstanou otevřené fabriky, situace se podle mě nezlepší,“ podotkla.

Oba partneři jsou zvyklí spolu sdílet prostor, užívat si vzájemné blízkosti, večer si povídat a ulehnout spolu do postele. To se podle ní žádným jiným způsobem nahradit nedá. Sama přiznala, že pokud delší dobu spí v posteli sama, má pak problém se vyspat vedle přítele. „Navíc delší odloučení nevnímám jako dobrou věc. Mám s tím špatnou zkušenost i z předchozího vztahu, kdy bývalý přítel pracoval na 2-3 týdenní turnusy v zahraničí,“ svěřila se Alena s tím, že žádné pozitivum na vzniklé situaci nevidí.

Eliška Gregorová nyní.
Mladá triatlonistka prozřela. Už mě nesvazuje strach z jídla, říká sportovkyně

Dlouhotrvající karanténa a omezení jí poměrně změnila život. Ztratila kontakt se spoustou přátel. Bývala velmi společenská, organizovala různé akce s přáteli, společně navštěvovali řadu kulturních akcích. Polevila i v údržbě svého zevnějšku, kadeřnictví stihla navštívit před rokem. „Myslím, že jsem už úplně ztratila důvěru v politiku a řízení naší země. Člověk si pokaždé, když vyleze na povrch nějaké jejich svinstvo, řekne, že to snad není možné, aby to bylo ještě horší. A oni stejně ještě víc a víc přilévají, i když už číše přetekla,“ netajila své rozhořčení mladá žena.

Snaží se být neustále v pohybu. Dokončuje rozpracované oděvy, vyklízí pokoj pro krejčovskou a pletařskou dílnu. V neposlední řadě renovuje podstavce pletacích strojů, nyní je ve fázi nátěru. Absolvovala on-line kurz fashion designu a webdevelopment. Nyní se chystá na tvorbu webových stránek. Občas s rodinou vyrazí na výlet, aby si vyčistila hlavu kvůli kreativnímu myšlení. „Teď se kvůli opatřením člověk nikam do přírody pořádně nedostane, jenom v rámci obce. To místo vyčištění hlavy spíše zešílím, když budu chodit pořád stejnou trasu kolem domu,“ uzavřela vyprávění Alena Novotná.