Rusko před časem zpřístupnilo sta tisíce digitalizovaných dokumentů nejen z druhé světové války. Historik, badatel a bývalý vojenský pyrotechnik Václav Bilický z Ploužnice v Ralsku mohl díky takzvané Paměti národa přesně určit, kdo a za jakých okolností zemřel krátce po ukončení války v nedalekých Hradčanech. Desítky let se k pietnímu místu kladly věnce jako ke hrobu neznámého vojáka. Díky Bilickému a jeho internetovým známým má nyní hrob jméno - Achljustin Ilja Stěpanovič.

Vandalismus

Kladení věnců k hrobům neznámých vojáků má symbolicky připomenout všechny oběti válečných konfliktů. Jak se ale člověk, který navždy spočinul v Hradčanech stal neznámým? Nejspíš za to může obyčejný poválečný vandalismus. "Nejspíš to bylo tak, že jej pohřbili spolubojovníci. Většinou navršili nějakou mohylu, zatloukli dřevěný kříž se jménem, a na něj položili helmu. Dovedu si představit, že první neodsunutý Němec, co šel kolem, kříž rozkopl a zůstala jen mohyla," uvažuje Bilický.

Předválečná podoba  Achljustina Ilji Stěpanoviče z archivů Paměti národa.Zdroj: Archiv Václava Bilického

Tip přišel od vnučky

"První impuls přišel od Táni, vnučky ve válce padlého vojáka. Domnívala se, že by v Hradčanech mohl být on," vypráví Bilický. Domněnka se záhy potvrdila. Staršina a velitel oddílu rozvědky dělostřelecké baterie Stěpanovič padl podle odkrytých archivních zdrojů 20. května 1945 po útoku německého občana obce Kummer am See - dnešní Hradčany. "Jméno obce byl nejprve trochu oříšek, ve všech dokumentech bylo německé označení obce," podotýká Bilický. Vnučku padlého vojáka pozval i na blížící se výročí 72 let od jeho smrti do České Republiky. "Ještě její příjezd zatím nemohu potvrdit," říká.

Pomohl internet

Václav Bilický umí výborně rusky, pročež je schopen dokumenty obsažené v Paměti národa studovat. Přesto se obrátil se o pomoc s pátráním i internetové kolegy. "Jsou tam odborná fóra, kde je plno historických nadšenců a badatelů. Stačilo nadhodit, a hned se do toho pustili," vypráví. Ucelit všechny informace už následně bylo na něm.
"Prozatím jsme dali k náhrobku provizorní vytištěnou ceduli," říká Bilický, který v budoucnu na místě plánuje objev zvěčnit v trvalejší formě.