To už se dnes na ulicích jen tak nevidí. A přitom v muzeu socialistických vozidel se o žádné vraky nejedná. Takřka všechny vozy jsou zde pojízdné, a ty, co ještě nejsou, určitě brzy budou. Parta nadšenců kolem Jiřího Hladíka ze Smržovky a tanvaldského dobrovolného hasiče Pavla Kadaše se o své miláčky stará s neobyčejnou péčí a láskou.

Však už spousta jejich plechových svěřenců si zahrála ve filmu i v seriálech z minulých časů.Co vede lidi k tomu hrabat se ve starých motorech, opravovat prorezlé karoserie dávno zapomenutých vraků, trávit nekonečné hodiny a utrácet spoustu peněz? Je to touha uchovat staré hodnoty z doby, kdy mít své vlastní auto nebylo ani zdaleka samozřejmostí a často se na takové vozítko čekalo i léta? Možná. Každopádně tihle fandové mají moje sympatie. Jak je nazvat? Snad báječní blázni v plechu a oleji, pokud se za to na mne nebudou zlobit. Podobné muzeum již funguje v Kozovazech nedaleko Prahy a další bude brzy u nás, ve Velkých Hamrech.

V sobotu 5. července v 10.00 hodin dojde ke slavnostnímu otevření depozitáře muzea socialistických vozidel v areálu bývalé Seby Svárov ve Velkých Hamrech. „Přijďte se podívat, určitě to stojí za to. Ta auta totiž stále mají svůj osobitý půvab," láká na první prohlídku Václav Hošek.