Česká mincovna v letošním roce připravila speciální sérii stříbrných medailí a žetonů s motivy pohádkových postaviček.Připravované motivy spojuje je osoba výtvarníka a režiséra Zdeňka Smetany, na jehož Večerníčcích vyrostlo několik generací televizních diváků. První, kdo se na medaili objeví, není nikdo jiný než neposedný skřítek Rákosníček.

Pohádky se snad nejoblíbenějším skřítkem Rákosníčkem znají jak dnešní čtyřicátníci, tak děti předškolního věku. „Vyrostly na něm i mé děti, proto je mi toto téma blízké, a při pohledu na medaile cítím příjemnou nostalgii," uvedl obchodní ředitel České mincovny Tomasz Surdy.

Podle něj snad každý v dětství něco sbíral. Troufá si odhadovat, že dětských sběratelů bude podstatně více, jak těch dospělých. „Proto jednou pohádkovou postavičkou nekončíme a již po prázdninách se mohou malí sběratelé těšit na Malou čarodějnici a jejího přítele havrana Abraxase," doplnil Surdy.

První, kdo měl možnost si odnést domů zbrusu nové žetony s Rákosníčkem, byly při slavnostní ražbě děti z jablonecké mateřské školky Jablůňka. Malí návštěvníci byli výletem do mincovny nadšeni. „Nepřekvapilo mě, že na otázku, zda by chtěli, až budou jednou velcí, pracovat v mincovně, většina z nich odpověděla ano," uzavřel Surdy.

Stříbrné medaile i žetony mají shodně průměr 30 milimetrů a jsou prodávány na barevné kartičce s vyobrazením skřítka Rákosníčka. Stříbrná medaile za 750 korun je limitována pouhými 500 kusy v emisi. Žeton je vyražen z obecného kovu, jeho náklad není limitován a zájemce si jej může pořídit za stovku.