„Bez školy si to ve městě vůbec neumíme představit. Byl by to pro život u nás obrovský krok zpátky," vysvětluje starosta Lučan nad Nisou Jiří Řešátko, proč město celou osminu dvacetimilionového rozpočtu dává na provoz základní školy, která se dlouhodobě potýká s nedostatkem žáků. Navzdory existenčním a pro město drahým problémům přišla z Lučan nečekaná zpráva. Škola, kam nyní dochází 108 žáků, bude mít od září znovu všech devět tříd.„Výrazně tomu přispěli někteří rodiče, kterým se příliš nelíbilo slučování tříd, k němuž jsme od roku 2009 museli začít přistupovat z důvodu šetření," poznamenal ředitel lučanské Základní školy Pelikánek Martin Würz.

Slučování tříd bylo v minulých letech nevyhnutelné kvůli rapidně stoupajícím nákladům na zachování provozu školy. Ta totiž dlouhodobě nesplňuje normativ ministerstva školství, který stanovuje minimální počet žáků ve třídě na sedmnáct. A za každé chybějící dítě musí zřizovatel, v tomto případě město, draze platit.

„Chybějící žák na prvním stupni stojí město bezmála pětatřicet tisíc korun a na druhém stupni dokonce devětačtyřicet tisíc korun na rok," konstatoval starosta Jiří Řešátko.

Lučanské škole v současné době chybí do naplnění normativu 28 dětí, přičemž jen tyto prázdné lavice vyjdou město v letošním roce na zhruba 1,6 milionu korun.

Aktuálně má lučanská škola osm tříd, protože čtvrtá a pátá jsou sloučené. Jejich rozdělením a navýšením počtu tříd na devět bude do splnění norem chybět ještě víc žáků než dosud, ale podle Jiřího Řešátka je základní škola jasnou prioritou města, a to i napříč celým politickým spektrem.

„Víme, že budeme muset doplácet ještě víc, ale na otázku, zda chceme mít radši ve městě školu, nebo v rozpočtu tři miliony navíc, je přece jasná odpověď," říká lučanský starosta, podle něhož je navíc standardních devět tříd prestižnějších než třídy slučované.

Krátce se sice uvažovalo o tom, že by se v září neotevřela osmá třída, protože tu sedmou nyní navštěvují jen čtyři děti, ale sedmáci se nakonec nemusejí bát.

Situace na lučanské škole by se během následujících let mohla začít zlepšovat. Svědčí o tom jak pozitivnější demografický vývoj, tak úspěšná snaha města navýšit kapacitu místní školky.

„Chystáme tam vybudovat třetí oddělení, díky kterému bude moct už letos v září nastoupit o pětadvacet dětí víc než v minulých letech," konstatoval starosta.

V minulých letech se město snažilo přilákat do místní školy víc přespolních prvňáčků, a to například i desetitisícovou finanční odměnou jejich rodičům, ale to se nakonec s příliš velkým úspěchem nesetkalo.

„Stávalo se, že to přilákalo sociálně slabší rodiče, jejichž děti pak v některých případech doslova rozkládaly třídní kolektiv," líčí ředitel.

Město už proto od letoška rodičům finanční výhody nenabízí.

„Peníze, které bychom rozdělili mezi několik rodičů, využijeme jinak. V reakci na zrušení pastelkovného jako zřizovatel každému prvňáčkovi nakoupíme a věnujeme školní pomůcky v hodnotě jednoho tisíce korun," uvedl Jiří Řešátko.