Fenomén takzvaných e-aukcí cen energie zaplavil celé Česko, Jablonecko nevyjímaje.

Poté, co na sklonku léta vysoutěžili lidé pod záštitou úřadu ve Smržovce o 37 procent nižší cenu elektřiny a o čtvrtinu za plyn, se k e-aukci přihlásilo města Jablonec, Železný Brod, ale i menší obce jako Pěnčín, Zlatá Olešnice či Bedřichov.

V Jablonci je celý proces vrcholící samotnou aukcí v polovině. V pondělí 4. listopadu se v Eurocentru koná druhá veřejná debata a 20. listopadu bude ukončen sběr dat od zájemců.

Zajímavé je, že do e-aukcí se soukromě zapojují i představitelé měst a obcí. „Možnost zapojit se do e-aukce já osobně velmi vítám. Dosud jsem byl spíše pasivní, co se týká cen energií v naší domácnosti," přiznal se primátor Jablonce n. N. Petr Beitl. Stejně tak jde soukromě do aukce starosta Železného Brodu André Jakubička.

V Jablonci, kde data zájemců o vstup do e-aukce sbírá společnost A-Tender, je o aukci zájem velký. „Takovou návštěvnost jsme nečekali a velmi mě to potěšilo. Lidé byli informovaní, ptali se konkrétně, problematiku znali, ačkoli informační kampaň v Jablonci vlastně teprve začíná" spokojeně konstatoval po první besedě se zájemci Radek Drmota z pořádající společnosti.

Kontaktní místo (bývalé prostory Městské galerie MY v budově radnice), kam mohou lidé přijít uzavřít mandátní smlouvu a tím se stát účastníky elektronické aukce je otevřené každý všední den od 2. října až do 20. listopadu. „Je možné přihlásit i jakékoli odběrné místo na území republiky chatu, chalupu či byt v jiném městě," doplnil Drmota.

V Železném Brodě připravuje e-aukci společnost E-Centre, která již před necelými dvěma lety pořádala e-aukci pro město a jeho organizace. „Spolupráce se nám osvědčila a tudíž rada města schválila návrh v této spolupráci pokračovat a rovněž zpřístupnit aukci i pro domácnosti a podnikatele," vysvětlil starosta André Jakubička.

Pro občany města je zajištěna přítomnost konzultanta, který objasní vše potřebné a pomůže s vyplněním smlouvy a předložením potřebných dokumentů. Konzultant bude k dispozici pouze v měsíci listopadu na Informačním a kulturním středisku Železný Brod každé pondělí od 12 do 17 hodin a středu od 8 do 13 hodin.

Potřebné formuláře naleznou zájemci v kanceláři Informačního a kulturního střediska Železný Brod v přízemí budovy radnice a na internetových stránkách města.

Stejná společnost jako v Brodě připravuje e-aukci i pro obyvatele Bedřichova. Kontaktní dny s pracovníky společnosti tu mají naplánovány na každé listopadové pondělí a to v době od 13 do 17 hodin v zasedací místnosti Obecního úřadu Bedřichov.

Do e-aukce vstoupila i obec Zlatá Olešnice. „Společně můžeme v aukci dosáhnout dvacet až třicet procent úspory," tuipuje starosta Zlaté Olešnice Jiří Černý.

Kontaktní místo najdou zdejší obyvatelé také v prostorách úřadu, a to ve dnech 8., 9. 22. a 23. listopadu. Pátky vždy 15 17 hodin a soboty 10 12 hodin. Do aukce se musí lidé přihlásit v uvedené dny.

Pozadu nezůstala ani obec Pěnčín, kde se na e-aukci cen energií také připravují.

A co když vše bude v pořádku, ale cena v aukci neklesne? Aukční společnosti uvádějí, že pokud by vysoutěžená cena byla vyšší, než kolik už nyní spotřebitel platí, nemusí spotřebitel dodavatele měnit.

Vše má ale své pro a proti, jak informoval Jablonecký deník již 11. října tohoto roku.

Elektronické aukce energií mohou přinášet skrytá rizika pro odběratele, kteří při přihlašování do aukce ještě neznají obchodní podmínky vítěze aukce. Uvádí to předběžné výsledky analýzy, kterou připravuje poradenská společnost ENA pro Energetický regulační úřad (ERÚ). Zástupci společnosti varovali, že na konci roku, až se změny dodavatelů po aukcích uskuteční, může na ERÚ přijít vlna stížností od zákazníků.