Jen něco kolem dvou set padesáti obyvatel má obec Líšný. Jednou v roce se ale počet lidí, kteří vesnicí projdou zvýší až desetinásobně. Letos tomu bude v sobotu 1. června.Ano správně, řeč je o masových Líšenských pochodech Českým rájem, na jehož trasy vyráží každý rok průměrně na dva tisíce lidí. „Nejen z Čech, ale i z Polska a Německa. Pochod je zařazen jako jeden z mála českých do mezinárodního turistického kalendáře," popsal Jiří Zahradník, starosta TJ Sokol Líšný.

Letos lze volit mezi trasami 5, 11, 15, 26, km a pro ty nejzdatnější je připraven pochod 40 a 50 km. „Nejkratší trasa je vhodná i pro rodiče s kočárky a tělesně postižené. Vybere si tedy každý," popsal Jaroslav Salaba za Klub českých turistů při zdejším Sokolu.

Trasy již tradičně zavedou turisty na nejkrásnější místa Českého ráje.

Hlavní kontrola se rozloží s občerstvením na Kopanině. „Další občerstvení žízniví a hladoví poutníci naleznou po cestě a samozřejmě u nás v obci," doplnil Jiří Mikeš, starosta obce Líšný.

Program začíná v pátek večer a končí sobotní nocí. Po obě noci zajišťuje pořadatel nouzové přespání ve vlastních spacích pytlích na sále sokolovny, úschovnu zavazadel, kol, parkování apod.

Ani se stravováním si pochodníci nemusí dělat starosti. Sokolové jej zajišťují v sokolovně od pátku odpoledne, v sobotu po celý den, v neděli dopoledne.

Pořadatelé připomínají, že dálkový pochod na padesát kilometrů není pro mládež do 15 let povolen a jeho účastníkům doporučují lékařskou prohlídku.

Další informace (mapky, průběh tras) najdete nalisenske-pochody.cz.