Žáci a pedagogický sbor bývalé speciální poté Základní školy Obránců míru v Železném Brodě se přestěhovali do „klasické" Základní školy Pelechovská. Dohady mezi krajem a městem o to, jak změna zřizovatele proběhne, skončily, kraj nabídl městu kompenzaci ve výši jednoho milionu korun.Byl to fofr. Rozhodli totiž až na sklonku srpna. Nejdříve 20. srpna krajští zastupitelé, o den později zastupitelé železnobrodští. Radnice chtěla od kraje kompenzaci za to, že se zřizovatelem stane město. Krajští zastupitelé se dohodli až na sklonku prázdnin.

„Sešli jsme se o den později a odsouhlasili jsme změnu zřizovací listiny Základní školy Pelechovská," sdělil starosta Železného Brodu André Jakubička. Na stěhování devatenácti žáků mělo město tedy necelé dva týdny. Původně se dokonce přemýšlelo, že by se jedna ze dvou tříd bývalé speciální školy přestěhovala do druhé základní školy, tedy do ZŠ Školní.

Vlastně i kvůli šibeničnímu termínu se rodiče dětí navštěvujících ZŠ Pelechovská o sloučení škol dozvěděli až první školní den.

„Poslední práce jsme dodělávali ještě o víkendu. Ale zdárně jsme to zvládli," sdělil ředitel ZŠ Pelechovská Milan Hlubuček.

„Mezi dětmi z přestěhované školy nejsou velmi handicapované děti, žádný vozíčkář. Myslím, že je správné, aby se tyto děti integrovaly mezi děti takzvaně normální. Pokud víme, vše probíhá v klidu a pochopení," sdělil André Jakubička.

To si ale jistá část rodičů nemyslí. „Udělali to snad naschvál, takhle na poslední chvíli. Kdybych to věděl před prázdninami, zvažoval bych, že se budu snažit dát kluka na jinou školu," popsal jeden z rozhořčených rodičů. Mnoha z nich se rychlost stěhování nelíbí.

„Prostě nám to oznámili jako hotovou věc. Alespoň nám slíbili, že ve škole bude probíhat zvýšený dohled," popisovala ráno na chodbě školy jedna z maminek, jež sem dovedla svou dceru coby prvňáčka.

Do dvou tříd bývalé ZŠ Obránců míru nastoupilo do nového školního roku devatenáct žáků. Prozatím jsou v budově, kde se učí žáci původní ZŠ Pelechovská. To by se ale od příštího roku mělo změnit. „I právě kvůli té milionové kompenzaci kraje," popsal starosta.

V příštím roce čekají objekty ZŠ Pelechovská velké stavební úpravy. Kromě zateplení a nové střechy se opraví i dosud nevyužívaný pavilon, do kterého se mají žáci bývalé speciální školy přesunout. „Samozřejmě, že na kompletní úpravy pavilonu nebude milion od kraje stačit, počítáme, kolik finančních prostředků bude muset vynaložit město," doplnil Jakubička.

Proč se školy sloučily? ZŠ Obránců míru sídlila v budově, jež je léta v dezolátním stavu. Několik let se tedy kraj snažil o to, aby se zřizovatelem stalo město, které nabízelo, za finanční kompenzace, přestěhování žáků do ZŠ Pelechovská.

Budova bývalé školy Obránců míru by měla jít v příštím roce „k zemi". „Prostředky na demolici se objeví v rozpočtu města na příští rok," vysvětlil Jakubička.