Rozšířená a obměněná expozice. To je to, na co chce letos lákat Kittelovo muzeum na Krásné. „Připravili jsme nové malé expozice. Namátkou včelařskou, školní, nebo pijáckou. Mezi nové exponáty počítáme například starou školní lavici," přiblížil vedoucí muzea Richard Hübel.První návštěvníky muzeum přivítá ve středu 1. května, když se připojí k Pouti svatého Josefa. Již tradiční pouť vypukne o půl desáté dopoledne. „Otevřen bude samozřejmě i opravovaný Kittelův dům. Pokud se vše podaří, možná budou uvnitř historické fotografie objektu," přiblížil Hübel.

Samozřejmostí poutě je mše svatá, letos celebrovaná libereckým páterem Michalem Podzimkem. Na prostranství před zdejší farou jistě zaujme jarmark, jenž nabídne především krajové produkty.

Organizátoři (obec Pěnčín, Římskokatolická farnost Krásná, Matice děkanství železnobrodského, Kitl s. r. o., Krásnohled o. s., Výletní areál Pěnčín) nezapomínají ani na děti. Divadelní soubor Matičky předvede Pohádku o kohoutkovi a slepičce a další kus s názvem Vařím, vařím pohádku.

Folklorní soubor Nisanka předvede pásmo tanců, písniček a říkadel.

Minulý rok Pouť svatého Josefa na Krásné navštívilo na patnáct set zájemců. Organizátoři jsou připraveni na minimálně stejný počet.

Letošní rok je je oficiálně Rokem lidové architektury, ke kterému se připojilo i Kittelovo muzeum. Otevřené bude od května do září, v prázdninových měsících každý den, jinak jen o víkendech. Pro letošek se chystají tři velké akce středeční pouť, červnový svatojánský víkend spojený s muzejní nocí a červencový den pravěkých sekerek.