Moderní objekt nabídne možnost bydlení i další zázemí, navíc jde o velmi zdařilou architekturu, která získala od hejtmana Martina Půty cenu v Soutěži Karla Hubáčka. Dům Jana stál necelých 24 milionů korun. Z toho platil Liberecký kraj 23,7 milionu a skoro 271 tisíci korunami přispěl Domov a Centrum aktivity.

V Domě Jana budou pobývat osoby se zdravotním postižením, zejména ty s chronickým onemocněním, jako je například roztroušená skleróza. Dům Jana je plně bezbariérový a zařízený tak, aby v něm mohli žít i lidé s těžkými pohybovými problémy. Lůžka jsou elektrická, polohovací. Dále jsou tam sprchovací židle či bariatrické koupací lůžko, zvedáky a vestavěné skříně. Pokoje jsou zařizovány podle potřeb a přání klientů a mohou tak mít vlastní zařízení.

Skleněná chalupa v Kořenově-Polubném. Rekonstrukci navrhl ateliér Mjölk architekti
Úžasné stavby ze severu Čech soutěží o prestižní cenu architektů. Podívejte se

Stavba objektu začala v srpnu roku 2020. „Dům nám byl předán k hospodaření 4. března letošního roku a poté ještě více než dva měsíce sloužil jako ubytování pro matky s dětmi z Ukrajiny. Nyní ho budou od září využívají klienti,“ vysvětlila ředitelka hodkovického Domova a Centra aktivity Jana Lachmanová.

Dům Jana je vzorovým domem pro stavby, které mají následovat. Chystá se dostavba celého areálu do parkové podoby, bez plotů, volně přístupného k procházkám, odpočinku a setkávání lidí.