Pivo mají rádi, a tak před třemi roky začali sondovat u českých minipivovarů a přemýšlet, jak by si svůj vlastní ležák mohli uvařit i v Novém Boru. Teď se jejich sen – Pivovar BORN – stává realitou.

„Pivo začneme vařit v průběhu srpna,“ potvrdil jednatel pivovaru Daniel Nerad, jinak též ředitel Sociálních služeb města Nový Bor. Podle něj aktuálně probíhají dokončovací práce technického i administrativního charakteru související se zahájením činnosti Pivovaru BORN. „Srdce pivovaru v podobě varny, ležácké tanky a další technologie jsou už připraveny k provozu,“ řekl Nerad.

Novoborský pivovar disponuje měděnou varnou o objemu 5,5 hektolitru. Varna je propojena s plánovanou pivnicí širokoúhlým oknem, což je na pohled velmi hezké. Ležácký sklep s tanky má kapacitu 110 hektolitrů. Zde bude probíhat hlavní kvašení a zrání piva, které může být dlouhé několik týdnů až měsíců. Roční výstav v prvopočátku plánují na 500 hektolitrů.

Vývojáři Štěpán Kvapil a Aleš Benek z Liberce vytvořili novou aplikaci pro sportovní nadšence i náruživé cestovatele. Jmenuje se VYSPO, zkráceně vyber sport nebo vysportuj se.
Nová mobilní aplikace pomůže najít parťáky na sport i cestování

Zajímavý rozměr pivovaru dodává i skutečnost, že bude fungovat v režimu sociálního podniku. Zaměstnání chce dát lidem, kteří na trhu práce i v současnosti obtížně hledají uplatnění. Jak sdělil Daniel Nerad, v první etapě podnikání vytvoří tři pracovní místa pro osoby, které jsou ze zdravotních nebo jiných důvodů znevýhodněny na trhu práce. „Už spolupracujeme s organizací, která těmto osobám pomáhá získat pracovní uplatnění. V budoucnu předpokládáme rozšíření,“ řekl Nerad.

Ještě během stavebních úprav zkusili uvařit podle vlastní receptury jedenáctistupňový ležák. Nikoli v Novém Boru, ale po dohodě se sládkem v pivovaru v nedaleké Krásné Lípě. K ochutnání ho pak nabídli fajnšmekrům během Sklářských slavností. „Odezvy na zkušební várku byly velmi pozitivní. Je to pro nás závazkem a povzbuzením do další tvrdé pivovarské práce,“ uvedl další z jednatelů Radek Majerčak. Vzhledem k faktu, že v Česku jsou zkušení sládci nedostatkovým zbožím, tak se jeden ze zakladatelů pivovaru hodlá v budoucnu řemeslu naučit a pivo si pak budou vařit sami. „Jsme velmi rádi, že se nám podařilo získat pro spolupráci sládka z Pivovaru Falkenštejn v Krásné Lípě,“ doplnil Majerčak.

Pánují pivní slavnosti

S ohledem na postupný rozjezd výroby chtějí borští pivovarníci ještě jednat o dodávání svého piva na další místa v kraji i mimo něj. A ujišťují, že počítají i s organizováním vlastních pivních slavností. Zatím nejbližší příležitostí, na které budou moci zájemci novoborskou pivní novinku ochutnat, bude kulturní akce v Chatě pod hradem ve Sloupu v Čechách v sobotu 7. září. O týden později se představí na Rodinném dni Crystalexu v Novém Boru. „V rámci prostor pivovaru počítáme v září se zřízením malé prodejny, kde si budou moci zákazníci zakoupit pivo v plastových i skleněných lahvích, případně domluvit zakoupení piva sudového,“ avizoval Majerčak.

Akce Nádech pro lázně v Městských lázních v Jablonci nad Nisou
FOTO: Umělci se nadechli pro jablonecké lázně. Ty se otevřely veřejnosti

Pivo z BORNu od podzimu lidé seženou také v Turistickém a informačním centru v Novém Boru. „Určitě oslovíme pivotéky v České Lípě a okolí,“ připomněl Nerad. Podle představ jednatelů má v přízemí pivovaru fungovat pivnice, kde bude na čepu portfolio spodně i svrchně kvašených piv z tamní produkce doplněné i vybranými druhy partnerských minipivovarů. „Nejlepší pivo si dáte zpravidla přímo v pivovaru, protože se minimalizuje transportní cesta k výčepu. Mimo to se ale chceme zaměřit i na dokonalý pivní servis související s jeho podáváním. Cílem je vytvoření zážitku s prvním lokem, ne až po šestém pivu,“ slíbil  Daniel Nerad. Příznivcům piva doporučuje sledovat informace na webu a facebookovém profilu „pivovarborn“.

Minipivovar v Novém Boru se tak zařadí do skupiny přibližně 450 minipivovarů, které už v zemi existují. Jak konstatoval prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně, obliba malých výrobců piva v tuzemsku každý rok roste a vzniká kolem pěti desítek nových minipivovarů.

Oprava vytíženého mostu na silnici I/35 v Turnově se nestihne v termínu.
Oprava mostu v Turnově se protáhne. Zdržuje ji diagnostický průzkum