Slunečné počasí a až překvapivě křišťálově čistá voda hrály o víkendu do karet podvodním fotografům, kteří jedinečné šance dokonale využili a ve vodách řeky Jizery a zatopeného lomu v Jesenném nacvakali do soutěže o Jesenského draka hotové umění.

„Viditelnost ve vodě v lomu byla až čtyři metry, což je hodně pěkné. Naproti řeka Kamenice, která byla dalším, místem k možnému focení, byla dost kalná. Ti, kteří nefotili v lomu, se proto potopili do Jizery, kde už byly podmínky o poznání lepší," líčí Michal Černý z potápěčské základny Diving Jesenný, která letos soutěž uspořádala už potřinácté.

Účast byla letos slabší, ale i tak docela slušná. Pod hladinu se s vodotěsnými fotoaparáty potopilo celkem osm fotografů.

„Většina z nich dala přednost vodám zatopeného lomu, a právě odtamtud vzešly hned tři ze čtyř nejúspěšnějších snímků, do kterých jako předseda poroty mluvil i nejznámější český podvodní fotograf a kameraman Hugo Habrman," konstatoval Michal Černý.

Nejvíc zaujala porotu fotografie Aleny Voračkové, která s objektivem zamířila z pod hladiny nahoru a víc než na samotnou podvodní říši se zaměřila na umělecké pojetí. Úspěšně. Vyhrála cenu Grand Prix a putovního skleněného Jesenského raka.

Unikátní soutěž bývá zároveň i setkáním předních českých podvodních fotografů.