Denně tudy projdou stovky lidí. Někteří jen v rychlosti proběhnou a pokračují ke svému cíli, jiní tu stráví minuty při čekání na autobus. Oblast „Fügnerky“, která sahá od terminálu městské dopravy v ulici Fügnerova až po Soukenné náměstí, patří k nejfrekventovanějším místům v Liberci. Lidé se tu však necítí bezpečně.

Liberecká městská policie se proto rozhodla, že posílí dohled v této oblasti. Na dodržování veřejného pořádku tu v průběhu celého dne i večera dohlížejí nejen strážníci, ale také asistenti prevence kriminality. „Ti se zde pohybují hlavně v ranních hodinách. Situaci monitorujeme i během nočních služeb,“ sdělila mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková.

Zatímco loni řešila městská policie v ulici Fügnerova 498 přestupků, letos jich k 30. září evidují už 483. „I za bílého dne se člověk bojí jít si vybrat peníze, nebo se někde zdržet. A večer po 17. hodině je naprosto nemožné, aby se mladá holka sama pohybovala po Fügnerce a okolí. Protože to, co se tam sbíhá za lidi, mi nahání hrůzu a strach,“ okomentovala situaci Liberečanka Viktoria.

Snowfactory.
Na Ještědu se už zasněžuje. Zájemci se mohou těšit na nové večerní lyžování

Podobného názoru je i Petra z Jablonce nad Nisou. „Když se vracím domů z práce, raději se projdu a nastoupím na jiné zastávce. Nechce se mi čekat na Fügnerce, to prostředí na mě nepůsobí dobře,“ svěřila se.

Mezi nejčastější místní problémy patří znečišťování veřejného prostranství a pohyb lidí bez domova. V řadě případů musí strážníci také řešit porušování vyhlášky o zákazu konzumace alkoholu v okolí budovy terminálu. „Soustředíme se na vše. Samozřejmě nechceme trestat toho, komu upadne jízdenka, pokutou. To není naším cílem. Naopak chceme zvýšit pocit bezpečí občanů,“ zdůraznila Bušková. Zároveň se snaží, aby hlídky působily i preventivně. „A být zde lidem v případě potřeby nablízku,“ dodala.

Strážníkům pomáhají během hlídek i služební psi, kteří mají psychologický efekt. Strážníci toho nedávno využili při řešení případu, který se odehrál na dámských toaletách na vlakovém nádraží. Muž pod vlivem drog je odmítl opustit. Stačilo zavrčení psa, dotyčný urychleně vyklidil prostor a provoz toalet mohl být obnoven. Pomocníka představuje i městský kamerový systém.

Lidé v Chuchelně řekli v referendu NE těžbě v lomu Slap. Firma dál tvrdí, že tam těžit nechce
V Chuchelně řekli ne těžbě v lomu Slap. Firma dál tvrdí, že tam těžit nechce

„Máme k dispozici i kameru s panoramatickým dohledem, která dovede naráz snímat úhel 270 stupňů,“ řekla mluvčí. Systém zde doplňují další dvě kamery přímo pod budovou terminálu snímající dění na zastávkách.

Podle libereckého architekta Jana Macha ze studia Mjölk stojí za problémy mimo jiné špatně navržené prostředí, které přitahuje nekalé živly. „Nikomu na tom vlastně nezáleží, protože nemá vztah k danému místu. Chybí tam sociální vazba. A korunu tomu nasadilo obchodní centrum Forum, které zde vyrostlo místo původního obchodního domu Ještěd,“ podotkl Mach s tím, že pro něj osobně představuje liberecký terminál MHD jedno z nejošklivějších míst v České republice.