Při jízdě na kole nejvíce rostou nároky na udržení tepelného komfortu. Před horkem spolehlivě ochrání kvalitní cyklistický dres a kalhoty s vložkou, které zajistí odvod potu směrem od těla. Optimální mikroklima zajistí dokonalá ergonomie a funkčnost cyklistického oblečení, která vychází z pohybových vzorců a výpočtů objemu vyprodukovaného tepla a potu: „Základem je Body mapping, mapování potících zón. Pokud víme, kde se cyklista potí nejvíce, můžeme usměrnit tok vzduchu skrz oděv přímo do těchto míst. Tím zajistíme, že se tělo nebude přehřívat," říká ing. Jan Pejsar, odborník ze společnosti SILVINI. „Klíčem k návrhu cyklistického dresu je poměr mezi rameny a boky a také mezi zády a hrudníkem. Ten je ideální oblastí pro regulaci tělesné teploty. Volba materiálů se opírá i o studie práce těla při intenzivním výkonu a techniku jízdy na kole."

Oblečení Silvini je aerodynamické, vyniká vysokou elasticitou, prodyšností a má mimořádnou schopnost udržet tělo v suchu a optimální teplotě. Dresy, vesty, bundy, cyklokalhoty i cyklosukně mají ideálně rozmístěné ventilační panely i švy. Výrobce nezapomíná ani na funkční a zároveň designové detaily, jako například ergonomické zipy či reflexní nášivky, které zvyšují pohodlí a bezpečnost, a sjednocují design. Není bez zajímavosti, že SILVINI od roku 2007 provází největší seriál závodů horských kol Kolo pro život, podporuje SILVINI Ski trab TEAM amatérských běžců na lyžích, a od začátku letošní sezony obléká i elitu horských kol z českého reprezentačního MTB týmu, a to v disciplínách cross-country, MTB maraton a MTB downhill.

Tipy pro letní jízdu na kole

• vyjeďte brzy ráno, abyste ujeli co největší část plánované trasy v chládku

• namažte se krémem s ochranným faktorem na místech, která jsou slunci vystavena nejvíc obličej, krk, ruce a nohy až k nártům

• prevencí proti přehřátí je aspirin nebo šumivé Aspro s vitaminem C (dá se do nápoje před delší nebo náročnější cestou nebo v jejím průběhu).

• na cestu si připravte zásobu přibližně 6 litrů vody

• pijte klidně i jeden litr za hodinu. Dobrý je zelený nebo ovocný čaj, vlažný, lehce oslazený (případně krapet osolený potíme sůl)

• kola neparkujte na slunci

• stříkejte si chladnou vodu na obličej, hlavu, nohy a předloktí

• zastavujte ve stínu a neustále doplňujte tekutiny

• dopřejte si krátké koupání v rybníce, řece či jezeře. Tělo se ochladí, zbaví potu, a protáhnete si svaly.

• hlídejte si pocitovou teplotu a podle ní plánujte trasu tak, abyste se vyhnuli delší jízdě po asfaltu. V elektronických zařízeních typu PDA nebo Smartphone si můžete nastavit aplikaci, která provádí výpočet pocitové teploty.

Heat Index

Při vysokých teplotách a vlhkostech se obtížně odpařuje pot z organismu a následkem toho vzrůstá pocitová teplota. Tzv. index horka se počítá pro teploty nad 27 °C a vlhkost nad 40 procent. Na pocitovou teplotu má vliv i rozložení teplot do výšky dvou metrů nad zemí. Zatímco meteorologické stanice měří teplotu přibližně ve výšce hlavy, člověk teplotu vnímá u nohou. Například když je přízemní teplota 20 °C a teplota v úrovni hlavy 25 °C, je pocitová teplota je 20° Celsia.

Humidex

Teplotní index popisuje vnímání teploty lidským tělem v kombinaci s vlhkostí:

do 29 stupňů přijatelná teplota

30 až 34 stupňů nepohodlí

35 až 39 stupňů velké nepohodlí, omezení velké fyzické námahy

40 až 45 stupňů nebezpečí

46 až 53 stupňů velké nebezpečí

54 stupňů a více ohrožení života.

Více o značce na www.silvini.com