Na tyhle závody prý odjeli tak trochu náhodou a vrátili se ověnčeni tituly mistrů Evropy. Člověk a pes poměřovali síly s ostatními, v běhu dvojic a při závodech na kárách. „Od jara jsem s mým Husky Annamaet kroužkem, tedy dětmi, které mi chodí pomáhat se psy, začala jezdit na canicrossové závody. Zúčastnili jsme se celého jarního poháru a děti to bavilo a pro psy to byla změna," přiblížila téma musherka z Horního Maxova Jana Lovette Henychová.

Ona sama je zvyklá měřit síly na té nejvyšší úrovni, bylo tedy téměř jasné, že i v tomto případě si po celoročním snažení dá nějaký cíl. „Tím cílem se stala účast na mistrovství Evropy psích spřežení na kárách v Maďarsku. Každý rok je tento závod někde jinde v Evropě," vysvětluje a jedním dechem dodává, že pět set kilometrové cesty nelituje. Do závodu přihlásila šest dětí a sebe do kategorie Open s dvanácti psy. „Psů mám naštěstí dost," směje se.

Henychová se svěřila, že s žádným extra výsledkem nepočítala, protože se v tréninku zaměřuje u psů spíše na vytrvalost. „Že jsem soupeřům každý den naložila čtyři minuty, mne opravdu velice mile překvapilo. O to více tento fakt těší, protože jsem běžela s týmem mých štěňat a takto se mi potvrdilo to, že můj chov je opravdu nadějný," říká ke svému prvenství musherka.

Bodovali i junioři

A nezklamal ani tým juniorů. Tonda Šmaus se stal juniorským mistrem Evropy v canicrossu a Krysta Suchánkové vicemistryně. Titul získala i Bára Adámková v kategorii scooter s jedním psem a Gábila Lehká, bývalá biatlonová závodnice, doběhla pro úžasné druhé místo v canicrossu žen. „Některým dětem se závod nevydařil díky zdravotním problémům a došlo i na slzičky. Není ale konec všem dnům a už je rozhodnuto, pojedeme příští rok do Dánska," slibuje Henychová.

Výprava z Jizerských hor se v Maďarsku tedy neztratila. „Musím říci, že to byl skvělý pocit vystoupit na stupně vítězů a poslechnout si českou hymnu. Opravdu mne to velice dojalo a myslím, že to musel být i skvělý zážitek pro juniory," svěřila se na závěr Jana Henychová, která se už na začátku února chystá do ledového pekla, na Femundlopet, závod na 600 kilometrů.

Závody v Norsku

„Závod v Maďarsku byl součástí přípravy týmu pro náš plánovaný závod v Norsku. Pro psy je důležité získávat zkušenosti ze závodů, potkávat se s dalšími psy, vyzkoušet si cestování, relaxovat v cizím prostředí..... je to nácvik rutiny a všechny detaily jsou důležité," vysvětlila musherka.

Proč se o závodu hovoří jako o extrémním? Například pro to, že po ztraceném závodníkovi bude zahájeno pátrání po 24 hodinách od posledního kontaktu. „Závodník musí být dostatečně vybaven, aby dokázal přežít i v extrémně nepříznivém počasí, v případě nečekané události," vysvětluje závodnice. O Femundlopetu připravujeme reportáž.