Hasiči odešli do lepšího, totiž do nové zbrojnice v Tanvaldu, a jejich bývalá budova ve Velkých Hamrech skoro osiřela.Ne však nadlouho: právě se sem z Tanvaldu přestěhovala výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK).

Oficiálně byla otevřena v pondělí, již o víkendu ale odsud zdravotníci vyjížděli k několika případům. „O víkendu už byla základna ve Velkých Hamrech plně funkční. Máme tam přestěhovanou i sanitu a vůz doktora," uvedla Lenka Markovičová, tisková mluvčí ZZS LK.

Stěhováním záchranná služba ušetří ročně za provoz asi sto tisíc korun, navíc se výrazně zlepší zázemí pro záchranáře. V areálu nemocnice sídlili v budově, která byla v nevyhovujícím technickém stavu.

„O letošní zimě se porouchal i kotel a museli jsme tam dát za mrazů přímotopy. Protože tam jsou ale staré rozvody elektřiny, tak docházelo k opakovaným výpadkům a nešly nám počítače," řekl již dříve krajský ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík.

Změnu by pacienti neměli výrazněji pocítit, bývalé a současné stanoviště jsou od sebe vzdálené asi tři kilometry. „Můžu zaručit, že dojezdovou dobu to neprodlouží," ujistil Mackovík. Nevadí ani, že stanoviště nebude v areálu nemocnice. Tanvaldská se totiž orientuje hlavně na následnou péči a pacienty tak sanita vozí hlavně do nemocnice v Jablonci nebo Liberci.

Stěhování na roky

Stěhování výjezdové základny z nevyhovujících prostor v areálu nemocnice Tanvald bylo připravováno několik let. „Máme v nájmu trochu zvláštní budovu, kde s pronajímatelem obtížně komunikujeme o nutných opravách. Proto hledáme nové stanoviště," vysvětloval již v roce 2011 Mackovík.

V Tanvaldu měla přitom podle několik let starých plánů vyrůst zbrusu nová stanice záchranky. Město dokonce od Pozemkového fondu vykoupilo pozemek ke stavbě.

„Město stál pozemek šest set tisíc korun, byl připraven i projekt, ale ZZS místo odmítla, protože se nachází v záplavovém pásmu dvousetleté povodně. Ale to by se snad musela protrhnout přehrada," popsal starosta Tanvaldu Petr Polák, podle kterého ZZS LK v několika okamžicích rozhodování o stěhování s tanvaldskou radnicí nekomunikovala. Z nové stavby tedy i vlivem ekonomické krize sešlo.

Město Tanvald v minulosti přispívalo na nájem, který záchranka platila a stále platí v objektu patřící Nemocnici Tanvald, částkou jednoho sta tisíc korun ročně.

„Poté, co s námi nové vedení ZZS přestalo komunikovat, jsme příspěvek ukončili," dodal před lety Polák.