Dodatek smlouvy o spolupráci mezi Libereckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím v oblasti rozvoje železniční dopravy politici zřejmě podepíší již v tomto březnu. Co bude tématem? Mimo jiné i jednadvacetikilometrový úsek železniční tratě z Kořenova do Szklarske Poreby, po kterém dnes jezdí šest vlaků denně.

Na termínu podpisu se shodli hejtman Libereckého kraje Martin Půta a maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezar Przybylski. „Jedním z bodů jednání byl návrh dodatku smlouvy o spolupráci v oblasti zajišťování a organizace veřejné železniční hromadné dopravy v přeshraničním pásmu na úseku železniční tratě Szklarska Poreba Gorna Kořenov mezi Libereckým krajem a Dolnoslezskýn vojvodstvím," potvrdil hejtman.

Zároveň se představitelé obou příhraničních krajů dohodli, že se smlouva o spolupráci bude platit až do roku 2026. Zájmem obou zemí je totiž rozšíření nabídky veřejné drážní dopravy i pro jiné skupiny cestujících než turisty a rekreanty.

„To by mělo zajistit propojení i do vnitrozemí obou zemí, které je zatím nedostatečné," řekla Stanislava Jakešová, jednatelka Korid LK, která se rovněž jednání zúčastnila.

„Na obou stranách hranice se postupně rekonstruují železniční tratě, na nichž začínají jezdit moderní vlakové soupravy, které cestování vlakem zrychlí a jízda bude bezpečná," dodala.