„Manželovy obrazy schraňuji jako oko v hlavě, jsou pro mne vším," jasně řekla manželka Ivana Jírová.

Dárek k padesátce

Obzvlášť na jeden, který dostala ke svým padesátinám, zavzpomínala ráda. Nejmilejší má umístěné v bytě. Nejvíce se jí líbí ty s názvem Lazare vstaň, Maloskalský ateliér a Pohřeb Alči Kocourové z Malé Skály, které jsou v galerii.

„V další části výstavy, která se teprve připravuje, se obdivovatelé manželových kreseb mohou těšit na portréty, Erbenovu Kytici a také grafiku a grafické texty na dřevě," prozradila manželka významného výtvarníka.

Atmosféra vernisáže byla slavnostní a přitom docela obyčejná. Bylo vidět, že přítomní, a bylo jich požehnaně, přišli, aby uctili památku malíře, který by se v letošním roce dožil kulatých pětaosmdesátin.

Slavnostní setkání a zahájení výstavy uvedl Michal Rezler, starosta Malé Skály. Akci připravila obec společně se společností Arva Patria, která pomohla při organizačním zajištění vernisáže.

Byli kamarádi

Slavnostní a prosluněný podvečer vytvořil příjemnou předehru k tomu, potěšit se obrazy Josefa Jíry, malíře, obyvatele Malé Skály, člověka, kterému Maloskalsko a Český Ráj přirostly navždy k srdci.

Když se slova ujala herečka Jiřina Bohdalová, bylo poznat, že mluví o svém dlouholetém kamarádovi a příteli. „Kdyby mě teď Josef Jíra slyšel, určitě by mi řekl, Bohdalko, buď stručná a hlavně o mně říkej jen pravdu," zavzpomínala také ona na dobrého souseda a velkého umělce. Její chalupa je totiž v sousedství domku Jírových, Znali se velmi dobře a jejich přátelství přerostlo ve vzájemnou úctu nad uměním toho druhého.

„Zatím jsem nezjistila, že by byl malíř, který by se manželovi podobal. Někteří ho určitě chtějí napodobit. Ale nejde to. Pan Jíra byl jenom jeden," prozradila o svém manželovi Ivana Jírová.

Jak řekla, ví moc dobře, co a jak do barev míchal, aby byly právě takové, jaké byly. A to se nikomu jinému už nikdy nepodaří. „Je mi bez něj smutno. Moc na Josefa vzpomínám. Každý se narodíme se svým osudem, tak s ním musíme počítat,"přemýšlela nahlas manželka Josefa Jíry.

„Každý si nese svůj kříž, to byla věta, kterou často říkal," zakončil úvod vernisáže starosta a pozval přítomné do galerie. Vernisáž druhé části bude 12. července v 17 hodin.