VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Honem do lesa! Přišel čas léčivé hlívy ústřičné

Liberec /HOUBOVÝ SERIÁL/ - Málokterá houba s výjimkou žampionu se u lidí těší takové oblibě jako hlíva ústřičná. Supermarkety ji prodávají již sklizenou, k dostání je i podhoubí, které stačí zalít vodou a za pár dní sklízíte trsnaté plodnice. V těchto týdnech si ale na hlívu můžete dojít i do přírody, kde ji k životu přivedly první mrazíky.

6.11.2012
SDÍLEJ:

Hlíva ústřičnáFoto: Zdeněk Pelda

„Houba startuje svůj růst teplotními šoky, takže právě přišel její čas," oznamuje Zdeněk Pelda, liberecký mykolog. Houbaři pátrající po úlovcích v listí na zemi by ale z lesa odešli s nepořízenou. Hlíva totiž roste nad zemí, nejčastěji na kmenech živých a odumřelých listnatých stromů. Tady ji můžeme sbírat i ve velkých trsech, nikdy totiž neroste osamocená. Kdo si zapamatuje místo, kde hlívu sebral, s největší pravděpodobností ji zde najde i za rok pokud jiný houbař nebude rychlejší.

„Mezi mé největší úlovky patří právě hlíva ústřičná. Na jednom stromě jsem jí našel několik desítek kilogramů," svěřil se Zdeněk Pelda.

Hlíva je ceněna pro své univerzální použití v kuchyni. Však je také společně s houbou šiitake a žampiony nejčastěji tržně pěstovanou houbou. Dá se použít do omáček, čínských směsí, naložit se zeleninou, do smaženice a gurmáni ji konzumují třeba uzenou, lahodná je třeba obalená jako řízek.

Karbanátky z hlívy

Půl kila klobouků hlívy ústřičné , 1 cibule, 2 vejce, 1 stroužek česneku, 0,5 litru zeleninového vývaru, starší rohlík, sklenice mléka, 3 lžíce másla, strouhanka, sůl, pepř.

Ve vývaru povařené klobouky nadrobno nakrájíme, smícháme s rohlíky rozmočenými v mléce, osmaženou cibulkou, vajíčkem, česnekem, solí a pepřem. Zahustíme strouhankou a smažíme.

Znalci doporučují houbu nasušit a pak rozemlít na prášek. Ten pak funguje nejen jako aromatické houbové dochucovadlo pokrmů, ale hlavně jako účinný potravinový doplněk. Hlíva ústřičná totiž prokazatelně snižuje obsah cholesterolu v krvi. Škála jejích léčebných vlastností je ale ještě širší. Léčí nemoci srdce a cévní soustavy, oslabení imunitního systému a dokonce i rakovinu.

„Hlívu jím celý život a je pravda, že během 42 let trvající pracovní části jsem promarodil dohromady asi jen měsíc," potvrdil průvodce naším seriálem.

Kdo podzimním procházkám lesem neholduje, doporučujeme zakoupit pytel s hlívovým substrátem. Balík stačí umístit někam do bytu na chladné místo (ale ne méně než 15 stupňů Celsia), často zalévat a do dvou týdnů sklízíte hlívu. V noci je dokonce slyšet i prskání, jak roste.

Autor: Tomáš Lánský

6.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

INOVATIVNÍ přístup ocenila porota u heliportu v KNL.

Reakce KNL na povolební prohlášení poslance Bláhy

Redaktor Jabloneckého deníku Jan Sedlák

O české povolební hysterii a nenávisti

Politolog Jan Kubáček říká: „Kroužkování nakazilo i ODS“

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ - Podle známého politologa Jana Kubáčka jsou voliči v Libereckém kraji vybíraví.

Malý podvod na velké voliče, v kasínu není tvrdý hazard

Jablonec n. N. - V Jablonci se bude konat referendum o zákazu výherních automatů. Podle zastupitele Jakuba Macka herna s živou obsluhou není nebezpečná. Lidé ale podepisovali často v dobré víře, že se petice týká i kasín.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Hřbitov se opět pyšní unikátní mozaikou

Jablonec n. N. - Restaurátoři museli velmi pečlivě volit barvu každého kousku sklíčka. Práci jim stěžovaly chybějící historické dokumenty nebo fotografie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT