Žízeň. Kapela, která obráží celou republiku, hrála třeba i na Velkém sále Lucerny. Kapela, která na svém kontě nemá jediný albový zářez. Kapela, jejíž členové se rekrutují převážně z Jablonecka, nechybí ale Pražák nebo Liberečák.

Jak bylo a jak to je

Staří známí, bývalí studenti geodézie na ČVUT, se dali hudebně dohromady v roce 1991. „Spolužačka měla svatbu a chtěla, abychom jí zahráli. A tak jsme se dali dohromady, nasedli jsme do starého Volkswagenu a v tom jsme založili kapelu. Po cestě jsme rovnou cvičili, protože jsme spolu nikdy nehráli. Svatba dopadla na výbornou," usmívá se Martin „Majan" Hübner z Alšovic, kapelník Žízně. Tehdy hráli poprvé a rovnou pod názvem Žízeň.

A pak následovala další svatba a stačilo pár měsíců a … „Už jsme byli zajetou kapelou," popsal Hübner.

V kapele se v mezičase vystřídalo třiadvacet lidí. Skupina hrává v Praze v baru pro pacienty psychiatrické léčebny, pár plesů odehrála i v Lucerně, pravidelně koncertuje taktéž v pražské pivnici U Mánesa. „Ale naší domácí hospůdkou byla Na výhybce v Kokoníně, kde jsme hráli na nespočetném množství akcí, legendární byly tématické bály," vzpomíná Hübner.

Žízeň sází na cover verze, což není u zábavové kapely výjimečné.

Chlapi (protože Žízeň prý byla, je a bude výhradně pánskou záležitostí, byť za hosty ženy, převážně dcery, berou) vybírají v repertoáru starých rock&rollových pecek.

Na koncertu či zábavě tak dávají ZZ Top, Rolling Stones, Pink Floyd, z domácích pak šlágry Marsyas či Vladimíra Mišíka. „Pamatuji, jak za námi přišel tak padesátiletý velký muž doslova se slzami v očích a děkoval, že takový bigbeat dlouho neslyšel," vypráví Hübner.

Koncert Žízně, to je vždy zábava a výjimečná událost. „Někdy s námi hrají dva bubeníci. Posadíme je proti sobě a působí to, jako by se odráželi v zrcadle."

Soustředění a koncert ve Bzí

Právě v těchto dnech probíhá v Alšovicích, v domě kapelníka, několikadenní soustředění. Žízeň zkouší nový repertoár. Završením má být sobotní koncert v Bzovské sokolovně. „Je to dost narychlo, ale lidi ze Bzí známe a vyšli nám maximálně vstříc, čímž jim chceme poděkovat," vysvětluje Hübner.

Z bleskového nápadu se ale během několika málo dní stala velká akce. Žízni předskočí rocková kapela Fernandez z Alšovic. A o přestávce čeká na diváky překvapení.

Wild Fire. Ne, to není žádná hudební skupina, ale parta mladých žen, které rády kombinaci tance a žáru. A když žáru, tak s pořádnými plameny. Známy jsou také pod názvem Ohnivé ženy.

Koncert ve Bzí začíná v sobotu 30. března úderem osmé hodiny.