Finanční úřad, úřad práce, ale i Základní umělecká škola, Městská knihovna či reprezentativní prodejna železnobrodského skla. Vše na jednom místě. V budově bývalého kdysi vyhlášeného hotelu Cristal, jehož torzo je nyní vředem na tváři Železného Brodu.

V dříve luxusních a reprezentativních prostorách hotelu Cristal to dnes zeje prázdnotou. V přízemí je pivnice a vietnamská tržnice, ve sklepě hudební klub. Toť vše.

Podle vize současného vedení radnice by ale objekt mohl ožít. „Kapacity hotelu Cristal jsou takové, že by bylo možné všechny instituce a úřady z okraje města do jeho útrob přesunout," vysvětlil starosta města André Jakubička a hned vypočítává. Městská knihovna potřebuje cca 500 m² = 1. patro hotelu. Nová Základní umělecká škola potřebuje také cca 500 m² = 2. patro hotelu. Kanceláře Bytového podniku, Finančního úřadu, Úřadu práce, ordinace lékařů z Příčné 331 a další drobné služby by mohly obsadit 3. a 4. patro. V přízemí místo prodejny levného textilu obchod se sklem od železnobrodských výrobců.

Množství zmíněných institucí funguje v zanedbaném objektu takzvaného bývalého internátu. Co s ním? „Bylo by možné za pomoci dotace upravit ho na domov pro seniory nebo na startovní byty pro mladé," přiblížil starosta.

Budova knihovny by mohla sloužit potřebám volnočasového klubu a v patře by mohly též být byty. Budovu ZUŠ by město nabídlo k prodeji.

Vše ale něco stojí. Kde na to chce radnice vzít? „Stávající majitelé učinili závaznou nabídku na odprodej ve výši 9,5 milionu korun, což je velice výrazně nižší nabídka než dosud," popsal Jakubička.

Náklady na projektovou dokumentaci odhaduje radnice na 2 miliony korun a náklady na přesídlení knihovny na dalších cca 5 milionů. V budoucích letech bude nutné do objektu investovat na opravách, což odhadují na cca 30 milionů. „Zde je však třeba dodat, že lze reálně počítat s dotacemi z Integrovaného regionálního operačního programu," míní starosta.

Radnice věří, že vyřeší nevyhovující umístění knihovny a ZUŠ, ušetří na úspornějším provozu organizací, obnoví důstojnost náměstí a vrátí život do centra.

„O koupi hotelu a přemístění institucí necháme rozhodnout občany v referendu," sdělil starosta.

Jak vše dopadne? Napoví nadcházející volby do zastupitelstev měst a obcí, tedy i do zastupitelstva Železného Brodu. Přehlídku lídrů stran a sdružení jdoucích do voleb v Železném Brodě přinese Jablonecký deník v týdnu před volbami.