Extrémní závody udělají velkou reklamu nejen fourcrossu jako takovému, ale i městu Jablonci, které bude v uvedených dnech jako první české město středem pozornosti zaujatých sportovních fanoušků z celého světa.

Pořadatelé navíc připravili speciální videospot, který má na Youtube obrovskou sledovanost.

A co je vlastně fourcross? Jde o extrémní cyklistickou disciplínu, v níž se vždy čtyři jezdci na jedné trati řítí dolů kopcem, loket na loket.

Městu se líbila propagace, přispělo

„Pro město je to významná akce, která opět potvrzuje, že Jablonec je městem sportu. To, jak bude závod světové série sledovaný, naznačuje sledovanost propagačního videospotu, který během pěti dnů zhlédlo více než sedm a půl tisíce lidí," komentoval primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl s tím, že právě dobrá propagace Jablonce byla důvodem k padesátitisícové finanční podpoře, kterou závodu poskytlo samo město.

Jablonecké závody s titulem JBC 4X Revelations se uskuteční za účasti těch nejlepších fourcrossařů planety a podle pořadatelů se diváci mohou těšit na skvělou podívanou plnou adrenalinu.

A nepůjde jen o velkou premiéru pro Českou republiku, ale také o velkou novinku pro celý mountainbikový svět. Trať připravená na tuto unikátní událost totiž svou náročností předčí i ty nejtěžší světové tratě.

Závodníci: Něco, co tu ještě nebylo

„Trať je šílená, naprosto se liší od jakékoli nynější fourcrossové trati. Paradoxně, i když je opravdu náročná technicky, tak je poměrně bezpečná. Dráha má prvky, které nebyly nikdy při závodech vyzkoušeny, a toto bude jejich premiéra. Asi nejzajímavějšími úseky budou Wallride (pozn. red.: 4x12 metrů dřevěná stěna, úhel 90 stupňů) a lesní sekce. Trať je neskutečně rychlá a má spoustu variant na předjíždění. I když jedu trať podvacáté, dokáže mě něčím překvapit," líčí známý světový fourcrossový závodník Tomáš Slavík.

Oficiální trénink, kvalifikace, závod

Nejrychlejší fourcrossoví jezdci světa se do JBC bikeparku v Jablonci začnou sjíždět už ve čtvrtek, kdy budou na pořadu dne oficiální tréninky.

V pátek se pak uskuteční kvalifikace do hlavního závodu JBC 4X Revelations, který vypukne v sobotu v sedmnáct hodin.

Zájemci budou moct unikátní extrémní závod sledovat živě na internetu.

Doprovodný program zahájí páteční Warm Up party v areálu jabloneckého bikeparku za účasti skvělých Djs. V sobotu se pak příznivci tohoto sportu mohou těšit na oficiální Masters of Dirt afterparty, kdy vystoupí Pipes and Pints a zahraniční DJ Mosaken + Dj Danny la Vega.