Panelové domy hodlá rozprodávat po bytech, menší objekty a činžovní vily jako celek. "V majetku města by mělo zůstat kolem jednoho tisíce bytů, peníze z prodeje budou použity na opravy ostatního majetku města," řekl primátorův náměstek Miloš Vele.

Ještě na začátku 90. let měl Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal a nyní spravuje 104 domů s 1221 byty.

Odprodej dalších bytů je jedním z úsporných opatření, kterým se radnice snaží postupně snižovat své náklady. Na správu, údržbu a opravy bytů vynakládá ročně miliony korun. Nechala proto zpracovat novou bytovou koncepci a ponechat si chce jen byty pro seniory a sociální byty a také byty postavené se státní dotací, které zatím nemůže prodat.

"Při sestavování bytové koncepce jsme přihlíželi k potřebám sociálně slabších občanů města, vyčlenili jsme jednu ubytovnu přednostně pro osamělé rodiče s dětmi, počítáme s bezbariérovými byty pro osoby se zdravotním postižením i s takzvanými tréninkovými byty pro lidi, kteří prošli třeba azylovým domem a mají předpoklady pro to, aby se vrátili k běžnému způsobu života," řekl Vele.

V majetku města zůstane i azylový dům v Podhorské ulici a ubytovny Za Plynárnou a v Březové a Liberecké ulici. "Od září jsme navíc ve spolupráci s občanským sdružením FOKUS spustili novou sociální službu nazvanou podpora samostatného bydlení," doplnil primátorův náměstek Petr Tulpa. Služba je podle něj určena lidem s psychiatrickým onemocněním a na jejich ubytování vyčlenila radnice jeden z městských bytů.

Za jaké ceny bude radnice byty nabízet, není zatím jasné. Ještě před pěti lety mohl nájemník odkoupit třípokojový byt od města za 170.000 korun, tržní cena však byla kolem 1,5 milionu korun. Dnes je sice kvůli recesi o třetinu nižší, město ale levněji prodávat nebude. Radnice si chce nechat zpracovat odhad a v ceně bytu zohlednit i investice do oprav, zateplení či výměny oken, které tam v posledních letech provedla.