Jablonec tímto způsobem hospodaří už přes 20 let a v prvních měsících roku to jeho chod zásadně neomezuje.

Odbory magistrátu a například i městská policie budou v lednu a únoru hospodařit vždy s dvanáctinou prostředků, které měly na provoz v letošním roce. Dohromady přijde provoz města na 64,15 milionu korun.

„Do doby schválení rozpočtu nebudou v roce 2015 zahajovány žádné nové investiční akce," řekl náměstek primátora Miloš Vele. Město bude moci hradit jen již zahájené investiční akce, které přejdou z roku 2014.

Jablonec tradičně zahajuje rok rozpočtovým provizoriem a rozpočet dokončuje až na základě výsledků hospodaření města v předchozím roce. Takto schválený rozpočet je podle Veleho přesnější a vyžaduje během roku mnohem méně rozpočtových změn. I když letos jich zastupitelé schvalovali 17, poslední právě dnes.

Na letošní rok připravil Jablonec schodkový rozpočet s příjmy 821,91 milionu korun, výdaje měly být o 103,03 milionu vyšší. Rozdíl město krylo zůstatkem na účtech a fondech a kontokorentním úvěrem. Na investice bylo letos určeno 127,12 milionu korun, během roku ale stouply na téměř 140 milionů. K největším investičním akcím patřilo zateplení Základní školy Arbesova, úpravy komunikací na sídlišti Žižkův Vrch a opravy radnice.