„V současné době eviduje jablonecký magistrát větší počet stížností a požadavků občanů vztahujících se ke stavbě štoly. Město ale není investorem ani orgánem, který stavbu protipovodňové štoly povolil či dozoruje," upozornila Jana Matěchová ze sekretariátu primátora města.

Jablonečtí zastupitelé proto na svém čtvrtečním jednání rozhodli, že potřebují k situaci slovo odborníka.

Pověřili primátora Petra Beitla, aby zajistil odborné univerzitní pracoviště, které stavbu štoly posoudí.

Pro další jednání tak budou mít na radnici nezávislý posudek vlivu stavby protipovodňové štoly na zástavbu. Pro majitele dotčených domů zajistí i právní poradnu.

Projekt protipovodňové ochrany v Jablonci má snížit riziko záplav na Lužické a Bílé Nise a ochránit majetek za více než miliardu korun. Podle ředitele jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslava Jarouška má vodní tok pod jabloneckou přehradou Mšeno nedostatečnou kapacitu. Zachytí pouhé dva krychlové metry vody za sekundu, s novou štolou by mohla být kapacita až 30 metrů krychlových. Štola by tak měla před velkou vodou ochránit nejen město Jablonec, ale i sousední Vratislavice.

Odvodňovací štolu je však nutné vyrazit do skály. Praskliny se už objevily na řadě nemovitostí ve městě, mimo jiné i v památkově chráněné funkcionalistické vile doktora Schmelowského nebo smuteční síni na městském hřbitově. V případě smuteční síně se však podle Beitla ukázalo, že její stav nesouvisí se stavbou, ale spíš s její celkovou zchátralostí. Dodavatelem stavby za 450 milionů korun je konsorcium firem Metrostav a Syner. Štola má být hotová v červnu 2013.