Tmavá zákoutí a vůbec celkové šero ustoupí světlu. Smuteční síň na jabloneckém městském hřbitově se převléká do nového šatu. Od poloviny července prochází síň dlouho očekávanou opravou.„Z městského rozpočtu jsme na opravu vyčlenili tři miliony korun," popsal náměstek primátora Miloš Vele a dodává: „Bylo už bezpodmínečně nutné zajistit pro občany důstojné rozloučení s jejich blízkými. Stav smuteční síně před opravou byl opravdu tristní."

Rozsáhlými opravami už prošla střecha, jejíž krovy byly napadeny hnilobou. „Opravují se vnitřní instalace, které neodpovídaly současným normám, stropy a staticky zajistili sloupy vstupního portálu. V márnici bude rekonstruována technologie chlazení," vypočítává některé stavební práce Jaromíra Čechová, vedoucí odboru správy majetku města.

Opravou projde i venkovní fasáda tak, aby dům korespondoval se sousední budovou a hřbitovní branou.

Notné překvapení připravila rekonstrukce smuteční síně na jabloneckém hřbitově nejen stavebníkům, ale i majiteli, totiž jablonecké radnici. Po odkrytí vnitřního obložení uviděli krásná vitrážová okna, která ve spojení s mramorem na podlaze dodávají vnitřnímu prostoru eleganci.

„Okna rozhodně zachováme, byla by škoda je ničit. Necháme pouze odborně opravit okenní rámy," prozradil Miloš Vele.

Zároveň přiznal, že právě díky opravě oken dojde k prodloužení prací o necelý měsíc.

Zachované zůstane také členění stropu, podlaha a obložení katafalku. Z interiéru síně zmizí naopak veškeré rozvody a nevzhledné deskové radiátory budou vyměněny za moderní lavičkové.

„Celý prostor bude světlý, v souladu se současným trendem v pohřebnictví," pochvaluje si stavební zásahy provozovatel smuteční síně a majitel pohřební služby Ladislav Kopal, který na neutěšený stav zdejší smuteční síně poukazuje již řadu let.

Po celou dobu trvání opravy jablonecké smuteční síně, se obřady konají v sousedním Liberci.

„Pro naše klienty se uzavřením síně nic nemění. Obracet se mohou stále na nás a my vše potřebné zařídíme," ujišťuje Jablonečany Kopal.

„Smuteční síň by měla být opět otevřena zhruba v polovině října," doplnila Markéta Hozová, mluvčí jablonecké radnice. Protože jdou ale práce jinak vcelku rychle, může být rekonstrukce hotova i ke konci září.