Sílu a moc lektvarů, magických koulí, tajemných čár, karet nebo kouzelných bylinek si mohly stovky víkendových návštěvníků hradu Kost nejen prohlédnout, ale hlavně vyzkoušet na vlastní kůži.Věštkyně, čarodějnice, kartářky i léčitelé pomáhali odvážným nahlédnout do budoucnosti. Na návštěvníky vedle netradiční prohlídky starobylého objektu čekal také bohatý kulturní program, ve kterém se vedle jabloneckého kouzelníka Magic Alexe objevili například také Heidi Janků, Laďa Kerndl, Hana Maciuchová, Václav Vydra, Jan Přeučil. Jablonecký „čaroděj" Aleš Březina nebyl na této akci poprvé.

Po kolikáté jste vystupoval na této akci?

Nedávno jsme to zrovna s pořadatelkou počítali. Čaroval jsem na hradě už po páté. Letos se počasí obzvlášť vydařilo. Sprchlo jen krátce v neděli, jinak jsme měli sluníčko, takže na jevišti se chvílemi nedalo vydržet. Během víkendu zavítaly na čarodějnický kongres stovky návštěvníků. A před mnoha diváky se mi pak čaruje velmi příjemně.

Je to krásný festival, každý rok se tam těším a vždy si připravím něco nového. Třeba letos jsem si nachystal překvapení pro paní pořadatelku. Každý rok jsem jí sliboval, že si se mnou začaruje, avšak vždy někde pobíhala a něco zařizovala. Tentokrát to klaplo. Na okamžik se stala mou asistentkou, ba dokonce i sama čarovala!

Co se vám na festivalu nejvíce líbilo, co vás naopak zaskočilo?

Na každém představení jsem měl výborné publikum! Rád jsem se tam opět setkal s Heidi Janků, se kterou jsem již několikrát vystupoval. Osobně jsem poznal i Hanu Maciuchovou, která byla velmi příjemná a také režiséra pohádek Karla Weinlicha. S ním jsem si povídal o studiu na vysoké škole, protože on sám vyučuje zajímavý předmět práci s mikrofonem. Slíbili jsme si, že budeme v kontaktu a že navštívím jeho přednášky.

Potěšilo mě, když jsem mezi diváky viděl také svoje dvě profesorky z gymnázia, které jsem po roce velmi rád viděl.

Věštit z karet nebo z ruky jsem si nenechal. Mám věci naplánované hodně dopředu a nevím, jestli by to karty mohly změnit… Tak třeba příště.

Zaskočilo mě, když jsem jednomu děvčátku, které sedělo skoro na všech představeních v první řadě, udělal z balonku zvířátko. A jak se tím chlubila u kamarádek, najednou jsem měl před sebou frontu dětí a chtěly také. Protože jsem s sebou neměl speciální pumpičku, která je při výrobě zvířátek z balonků nutná, tak jsem si celkem máknul a nafukoval všechny pusou. Ale děti měly radost a to byla pro mne největší odměna.

Jaké máte plány do budoucna?

Mám další vystoupení, tak se na něj poctivě připravuji. Nedávno jsem se vrátil z Anglie, kde jsem strávil týden na mistrovství světa. Podívaná na nejlepší světové kouzelníky stála za to a pro mne to byla především studnice nových nápadů a inspirací. Soutěže probíhaly od rána do večera a na pódiu se vystřídaly hvězdy světové magie.

Přivezl jsem si nejen spousty nápadů a zážitků, ale setkal jsem se tam se zahraničními kouzelnickými kolegy a samozřejmě navázal nové kontakty. Byl to pro mne nádherný prázdninový týden a už nyní uvažuji o účasti na mistrovství světa v roce 2015, které bude v Itálii.

A jak si užíváte letní dny volna?

Letošní prázdniny, hlavně jejich konec, bude pracovní a tréninkový, protože jsem v kontaktu s jedním „producentem" a chystáme akci v nových podmínkách. Ale prozatím to nechci zakřiknout. Ale volna si zatím užívám, i když vím, že mě nemine také příprava na druhý ročník studia na vysoké škole.