„Aby mohly české průmyslové firmy úspěšně fungovat, potřebují kvalifikované a dobře motivované techniky. A protože cítíme svůj díl odpovědnosti za budoucnost, tak nebudeme pouze jako ostatní volat státní správo dodej. Ale chceme sami přiložit ruku k dílu. Nikoliv jen pro vlastní potřebu, ale ku prospěchu všech," vysvětlil Dalibor Dědek, zakladatel společnosti Jablotron, proč chce společnost otevřít střední školu zaměřenou na strojírenství a elektrotechniku.

V Jablonci přibude podle plánu společnosti již zřejmě pro školní rok 2016/2017.

Vznik nové školy ale s ohledem na dlouhodobou strategii školství znamená utlumení oborů školy jiné. „V tomto případě by byly využity nenaplněné kapacity u čtyřletých maturitních oborů ve Střední průmyslové škole technické v Jablonci, konkrétně pak u oboru Strojírenství, Elektrotechnika a Technické lyceum," nastínil plán Ivan Langr, mluvčí Krajského úřadu Libereckého kraje.

Pomůže kraj

S otevřením nové školy tak přestane jablonecká průmyslovka nabírat studenty do prvních ročníků vyjmenovaných oborů. Stávající studenti ji však dokončí.

Kraj se snaží společnosti Jablotron vyjít maximálně vstříc. Jablotron Alarms a Liberecký kraj již uzavřeli memorandum o rozvoji technického vzdělávání.

„Škola se zázemím úspěšné firmy by měla velký potenciál získávat žáky nejen z našeho kraje, ale rovněž z ostatních oblastí České republiky, což by bylo prospěšné i pro samotný Liberecký kraj," popsala důvody podpisu memoranda Alena Losová, krajská radní pověřená řízením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti.

Jablotron je společnost s cca dvoumiliardovým obratem a 430 zaměstnanci. Vznikl v roce 1990 a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby.