Jako první odpověděl na otázky Deníku lídr kandidátky ČSSD, Pavel Svoboda

Pavel Svoboda, 38 letŽije v Jablonci nad Nisou, od narození do 3 let, pak s rodiči v Rychnově, od roku 2002 opět žije v Jablonci.Je mu 38 let. K jeho koníčkům patří četba, výlety, cestování obecně, v kině rád sleduje sci-fi, fantasy a velkofilmy.Oblíbeným místem je pro Pavla Svobodu Malá Skála, Bezděz, těch míst je hodně, Liberecký kraj má rád, protože tu má své kořeny a místo bydliště rozhodně nechce měnit.Co má na kraji nejraději? Krajina v Libereckém kraji je příjemně mnohotvárná a svěže zelená a to vyváží i dlouhou zimu. Z dob studií si vzpomíná na Plzeňsko, které je placaté, střední Čechy jsou pro něj suché a smutné.Jak se dostal k politice? „Nechci jen teoreticky rozebírat, jak nejlépe vést město, kraj či stát. Chci se podílet na běhu věcí, něco ovlivnit, změnit. Proto jsem vstoupil do politiky a nyní se snažím některé změny prosazovat." Co dělal dřív? Je advokát, pracoval ve veřejné i státní správě, ale i v soukromém sektoru.

Krajské volby 2016 Liberecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta Köhlerová

Pavel Svoboda není v politice žádným nováčkem. Přede dvěma lety získal preferenční hlasy ve volbách do zastupitelstev měst a obcí. Po koaličním uspořádání na jablonecké radnici usedl na křeslo náměstka primátora pro humanitní oblast. V jeden moment to při možných povolebních dohodách dokonce vypadalo, že bude přímo primátorem.

Co je podle vás největší problém Libereckého kraje?

Zdravotnictví platy v něm a dostatek kvalifikovaného personálu. Střední školství, přesněji učňovské školství a nedostatek odborníků-řemeslníků.

Jak byste ho řešil?

Navýšení platů zdravotníků o 10 % a krajská stipendia pro studenty medicíny, kteří se zaváží k návratu do Liberce. Střední a učňovské obory musí spolupracovat se zástupci průmyslu za podpory kraje.

Jaké jsou priority vašeho programu, čím chcete nalákat voliče?

Jsme seriózní strana s historií, zajímá nás člověk, jeho práva, bezpečí, zdraví a solidní životní úroveň včetně důstojného stáří. Dostupné vzdělání by mělo pomoci ke slušně ohodnocenému zaměstnání.

Proč byste měl být hejtmanem / hejtmankou?

V politice i v mé právnické profesi je třeba mít ostré lokty jako právník bojuju za klienta, jako politik za svého voliče. Politika by neměla být o udržování, ale o realizaci správných věcí.

S kým byste byl ochotný utvořit koalici? S kým rozhodně ne?

Nejpřijatelnější je pro mě takový koaliční partner, který bude mít zájem na rozvoji kraje. Respektuji vždy výsledky voleb. Můj přístup je ke všem partnerům stejný profesionální.

Předvolební seriál Deníku

Kdo se představí?

19. 9. Jitka Volfová (Hnutí ANO)

21.9. Dam Ramzer (ODS)

23.9. Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj)

26.9. Martin Půta (Starostové)

30.9. František Gábor (TOP 09)

3.10. Stanislav Mackovík (KSČM)

5.10. Lidie Vajnerová (Budoucnost pro LK)

Jak jsme vybírali lídry?

Vždy v pondělí, středu a pátek představíme jednoho lídra politických stran a významných regionálních uskupení, které v Libereckém kraji kandidují v podzimních volbách. Při sestavování pořadí kandidátů jsme zohlednili výsledky posledních parlamentních voleb v Libereckém kraji.