Stovky a stovky fotografií se sešly do dvou kategorií soutěže Brody v Brodě. Fotosoutěž pořádalo Fotostředisko Havlíčkův Brod ve spolupráci s městy Český Brod, Havlíčkův Brod, Uherský Brod, Vyšší Brod a Železný Brod.Z Brodu na Jablonecku zaslalo desítky fotek přesně jedenáct fotografů.

Odborná soutěžní porota zasedala 8. srpna v zasedací místnosti havlíčkobrodské radnice. Za Železný Brod hodnotila Iva Chaloupková, vedoucí Informačního a kulturního střediska Železný Brod.

„Rozhodování bylo velmi těsné a odborná porota udělila navíc dvě čestná uznání v každé kategorii," přiblížila železnobrodská porotkyně, která navíc vybírala i nejlepší fotografii svého města. Tou se stala za Železný Brod fotografie Jana Maška, Domy u Lípy č. 191 a 204 II.

Jan Mašek ale bodoval i v hlavní soutěži. V kategorii Život ve městě obsadil celkové třetí místo za snímek Nábřeží.

„Prostě jsem to zkusil a vyšlo to focení mne baví a naplňuje. Je to i forma relaxace, a to především, když fotím přírodu," vysvětluje svou lásku k fotografii Mašek, toho času v Turecku. Fotil především památkovou rezervaci Trávníky. „Vydal jsem se tam fotit díky fotosoutěži a celkem příjemně mě výsledek překvapil." Má rád i noc. „Posledních par měsíců se soustředím na noční fotografii," upřesnil Mašek.

Všechny fotografie si lze prohlédnout na www.fotobrody.cz. Oficiální vyhodnocení soutěže proběhne 7. září 2013 v Havlíčkově Brodě, ceny se budou předávat ve 14.30 hodin v sálu Staré radnice a vernisáž výstavy proběhne od 17 hodin v galerii Vinum Missae.

Výstava fotografií z Brodů je putovní a v roce 2014 se na ni můžeme těšit i v Železném Brodě.

V Městské galerii Vlastimila Rady bude instalována v listopadu.

Soutěže Brody v Brodě se mohli zúčastnit obyvatelé z celé republiky.