Když se loni touhle dobou konal nultý ročník Železnobrodského kovosochání, panovalo krásné počasí, stejně jako dnes. Snad vydrží sluníčko ještě do soboty, aby se vydařil i oficiální první ročník malebné akce.Loni společnými silami vznikla plastika kombinující sklo a železo. Každý návštěvník akce v prostorách ateliéru uměleckého kováře Davida Szalaye (v bývalém komplexu podniku Kolora) mohl ukovat hřeb, který sochu zdobí. „Tato téměř třímetrová plastika zde nebude chybět. A letos vznikne společnými silami nová socha, a každým rokem další," přiblížila Iva Chaloupková, vedoucí Informačního a kulturního střediska Železný Brod.

Propojení skla a železa neunikne těm vnímavým, protože se promítne hned v několika rovinách. Můžeme jej vidět symbolicky například v prohlídce kovářské dílny, atelieru uměleckého kováře a sochaře Davida Szalaye a soukromého prostoru Prostor pro sklo. Promítne se i do vystavených děl. Plastiky Davida Szalaye jsou vyrobeny ze svařované a kované konstrukční oceli většinou povrchově upravené různými patinami.

Cristal Baschet

Vedle autorských kovových soch bude k vidění i skleněný nástroj Cristal Baschet, u jehož zrození stála železnobrodská rodačka, Lenka Morávková. „Náš nástroj Cristal Baschet má krásný zvuk, a taky nádherně vypadá, opravdu, jsem do něj platonicky zamilovaná takový azurový skleněný vějíř," přiblížila v rozhovoru pro server musiczone.cz.

Sobotní odpoledne zpříjemní taneční vystoupení populárních mužoretů z Hořic v Podkrkonoší, vystoupení turnovských Čmukařů a krásná hudba pražského Motovidla. Pro děti budou připraveny řemeslné dílny DDM Mozaika Železný Brod. Výstava Bejvávalo na Poříčí z materiálů poskytnutých panem Maškem, místním sběratelem a znalcem železnobrodské minulosti, nás vrátí do časů Liebiegových.

Pořadatelé si nekladou za cíl ohromit, ale zaujmout, ukázat krásné věci a přitom vytvořit příjemnou atmosféru v neútulném prostředí industriálního prostoru, ovšem se zvláštní atmosférou. A to je také hodně na návštěvnících.

Jak by ne. Vždyť Che Atelier Davida Szalaye lákal návštěvníky i během prázdninové akce Aktivní dny. „Byli jsme zájmem až překvapeni. Zájemcům jsme ukázali techniky klasického kování, ti odvážnější si to i vyzkoušeli," přiblížil David Szalay.

Železnobrodské kovosochání pořádá IKS Železný Brod a CHE Atelier David Szalay s finanční podporou Města Železný Brod. Otevřeno je už od 10 hodin, hodina ukončení podle zájmu návštěvníků.